hr en
  • change the contrast
  • change the font

Transatlantski trgovinski sporazum (TTIP) mogao bi rezultirati većim količinama GM hrane i usjeva u Europi

Ttip

Unatoč pokušajima umirivanja javnosti tvrdnjama da neće doći do narušavanja europskih sigurnosnih standarda, raste zabrinutost kako će predloženi trgovinski sporazum između EU i SAD-a (poznat kao TTIP) rezultirati odobravanjem hrane kontaminirane genetski modificiranim organizmima (GMO) za ljudsku prehranu.

Unatoč pokušajima umirivanja javnosti tvrdnjama da neće doći do narušavanja europskih sigurnosnih standarda[1], raste zabrinutost kako će predloženi trgovinski sporazum između EU i SAD-a (poznat kao TTIP) rezultirati odobravanjem hrane kontaminirane genetski modificiranim organizmima (GMO) za ljudsku prehranu.

Dokumenti koji su procurili u javnost vezano uz nedavno završene trgovinske pregovore s Kanadom, a koje mnogi smatraju modelom za sporazum s SAD-om, pokazuju da je EU već pristala na suradnju s Kanadom po pitanju odobravanja niskih razina GMO kontaminacije u hrani i sjemenu.[2] Osim toga, u javnost je dospjelo i pismo bivšeg šefa za sigurnost hrane u EU u kojem se pokazuje spremnost na povećanje uvoza GM uljane repice u sklopu trgovinskog sporazuma s Kanadom.

Europske građane, koji kontinuirano izražavaju svoje protivljenje GM hrani, od GM kontaminacije u uvoznoj hrani i sjemenu trenutno štiti EU politika “nulte tolerancije” prema GM kontaminaciji u uvoznoj hrani i sjemenu.

Ukoliko bude potpisan, TTIP će biti najveći sporazum o slobodnoj trgovini u povijesti, te će se u velikoj mjeri temeljiti na oslabljivanju sigurnosnih standarda i zakona koje je industrija ocijenila problematičnima. Američki pregovarači i industrijski lobisti pokušavaju progurati manje stroga pravila za uvoz GMO-a, tvrdeći da pravilo o “nultoj toleranciji” predstavlja prepreku trgovini te ima štetne posljedice po američke izvoznike.[3]

Oni žele da EU odobri uvoz hrane i sjemena kontaminiranih GM sastojcima, i to čak i u slučajevima kada dotični GM materijal nije odobren kao siguran na teritoriju EU. To bi značilo da poljoprivrednici i građani ne bi znali sadrži li hrana ili sjeme koje kupuju GMO-e te bi mogli jesti neodobrene GM sastojke koji nisu prošli nikakve sigurnosne provjere.

Suočena s negativnim raspoloženom javnosti prema GM hrani, biotehnološka industrija koristi svoju lobističku moć unutar ovih trgovinskih pregovora s SAD-om ne bi li otvorila europsko tržište hrani kontaminiranoj GMO-ima. Industrija time započinje svoju kampanju za prisilno uvođenje GM hrane u Europu.

Ako EU prihvati niske razine GM kontaminacije, postoji realna opasnost da će postojeća razina zaštite biti postupno degradirana. Dokumenti koji su procurili u javnost pokazuju koliko su lako EU pregovarači, u ime udovoljavanja interesima industrije, prodali prava građana i zaštitu okoliša.    

Zelena akcija smatra kako se EU potpisivanjem ovog trgovinskog sporazuma ne smije olako odreći svojih prava na zaštitu vlastitog okoliša i građana, a koja su utkana i u Ugovor o funkcioniranju EU. Ovim putem upozoravamo na činjenicu da čak i niske razine GM kontaminacije predstavljaju prijetnju poljoprivrednicima, usjevima i prirodi te da bi promjene u procesu certificiranja mogle otvoriti vrata povećanom uvozu GM proizvoda.

Opširnu analizu TTIP-a koju su napravili Friends of the Earth Europe (mreža okolišnih organizacija iz cijele Europe koje je i Zelena akcija član) možete pročitati ovdje.

***

[1] EU povjerenik za trgovinu,Karel de Gucht rekao je da trgovinski sporazum neće negativno utjecati na EU pravila o GMO-ima (vidi na primjer: http://uk.reuters.com/article/2014/02/28/uk-eu-usa-trade-idUKBREA1R0NR20140228)

[2]  Kopije trgovinskog sporazuma između Kanade i EU koje su procurile u javnost, pokazuju kako je o biotehnologiji postignut dogovor o promicanju bržeg procesa za odobravanje biotehnoloških proizvoda, međunarodnoj suradnji na pitanjima povezanim s biotehnologijom, poput prisutnosti malih količina genetski modificiranih organizama te „regulatornoj suradnji kako bi se minimizirali štetni trgovinski utjecaji regulatornih praksi povezanih s biotehnologijom.“ Vidi: http://eu-secretdeals.info/ceta/, kao i pismo povjerenika Borga o bržem odobravanju kanadske uljane repice u trgovinskom sporazumu između EU i Kanade: http://www.scribd.com/doc/239784824/Leaked-EU-Side-Letter-on-GMOs-in-CETA.

[3] Izvješća američkog predstavnika za trgovinu pokazuju kako prioriteti SAD-a uključuju bolji pristup tržištima za američke biotehnološke proizvode, brži proces za odobravanje GM usjeva u EU, uklanjanje različitih 'prepreka trgovini' koje ograničavaju uvoz GM usjeva u EU te učinkovitiju suradnju među vlastima s obje strane Atlantika. Za više detalja vidi priloženi dokument.

Documents

Analiza TTIP-a koju su napravili Friends of the Earth Europe (listopad 2014.)

PDF 124 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.