hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Transatlantski trgovinski sporazum (TTIP) mogao bi rezultirati većim količinama GM hrane i usjeva u Europi

Ttip

Unatoč pokušajima umirivanja javnosti tvrdnjama da neće doći do narušavanja europskih sigurnosnih standarda, raste zabrinutost kako će predloženi trgovinski sporazum između EU i SAD-a (poznat kao TTIP) rezultirati odobravanjem hrane kontaminirane genetski modificiranim organizmima (GMO) za ljudsku prehranu.

Unatoč pokušajima umirivanja javnosti tvrdnjama da neće doći do narušavanja europskih sigurnosnih standarda[1], raste zabrinutost kako će predloženi trgovinski sporazum između EU i SAD-a (poznat kao TTIP) rezultirati odobravanjem hrane kontaminirane genetski modificiranim organizmima (GMO) za ljudsku prehranu.

Dokumenti koji su procurili u javnost vezano uz nedavno završene trgovinske pregovore s Kanadom, a koje mnogi smatraju modelom za sporazum s SAD-om, pokazuju da je EU već pristala na suradnju s Kanadom po pitanju odobravanja niskih razina GMO kontaminacije u hrani i sjemenu.[2] Osim toga, u javnost je dospjelo i pismo bivšeg šefa za sigurnost hrane u EU u kojem se pokazuje spremnost na povećanje uvoza GM uljane repice u sklopu trgovinskog sporazuma s Kanadom.

Europske građane, koji kontinuirano izražavaju svoje protivljenje GM hrani, od GM kontaminacije u uvoznoj hrani i sjemenu trenutno štiti EU politika “nulte tolerancije” prema GM kontaminaciji u uvoznoj hrani i sjemenu.

Ukoliko bude potpisan, TTIP će biti najveći sporazum o slobodnoj trgovini u povijesti, te će se u velikoj mjeri temeljiti na oslabljivanju sigurnosnih standarda i zakona koje je industrija ocijenila problematičnima. Američki pregovarači i industrijski lobisti pokušavaju progurati manje stroga pravila za uvoz GMO-a, tvrdeći da pravilo o “nultoj toleranciji” predstavlja prepreku trgovini te ima štetne posljedice po američke izvoznike.[3]

Oni žele da EU odobri uvoz hrane i sjemena kontaminiranih GM sastojcima, i to čak i u slučajevima kada dotični GM materijal nije odobren kao siguran na teritoriju EU. To bi značilo da poljoprivrednici i građani ne bi znali sadrži li hrana ili sjeme koje kupuju GMO-e te bi mogli jesti neodobrene GM sastojke koji nisu prošli nikakve sigurnosne provjere.

Suočena s negativnim raspoloženom javnosti prema GM hrani, biotehnološka industrija koristi svoju lobističku moć unutar ovih trgovinskih pregovora s SAD-om ne bi li otvorila europsko tržište hrani kontaminiranoj GMO-ima. Industrija time započinje svoju kampanju za prisilno uvođenje GM hrane u Europu.

Ako EU prihvati niske razine GM kontaminacije, postoji realna opasnost da će postojeća razina zaštite biti postupno degradirana. Dokumenti koji su procurili u javnost pokazuju koliko su lako EU pregovarači, u ime udovoljavanja interesima industrije, prodali prava građana i zaštitu okoliša.    

Zelena akcija smatra kako se EU potpisivanjem ovog trgovinskog sporazuma ne smije olako odreći svojih prava na zaštitu vlastitog okoliša i građana, a koja su utkana i u Ugovor o funkcioniranju EU. Ovim putem upozoravamo na činjenicu da čak i niske razine GM kontaminacije predstavljaju prijetnju poljoprivrednicima, usjevima i prirodi te da bi promjene u procesu certificiranja mogle otvoriti vrata povećanom uvozu GM proizvoda.

Opširnu analizu TTIP-a koju su napravili Friends of the Earth Europe (mreža okolišnih organizacija iz cijele Europe koje je i Zelena akcija član) možete pročitati ovdje.

***

[1] EU povjerenik za trgovinu,Karel de Gucht rekao je da trgovinski sporazum neće negativno utjecati na EU pravila o GMO-ima (vidi na primjer: http://uk.reuters.com/article/2014/02/28/uk-eu-usa-trade-idUKBREA1R0NR20140228)

[2]  Kopije trgovinskog sporazuma između Kanade i EU koje su procurile u javnost, pokazuju kako je o biotehnologiji postignut dogovor o promicanju bržeg procesa za odobravanje biotehnoloških proizvoda, međunarodnoj suradnji na pitanjima povezanim s biotehnologijom, poput prisutnosti malih količina genetski modificiranih organizama te „regulatornoj suradnji kako bi se minimizirali štetni trgovinski utjecaji regulatornih praksi povezanih s biotehnologijom.“ Vidi: http://eu-secretdeals.info/ceta/, kao i pismo povjerenika Borga o bržem odobravanju kanadske uljane repice u trgovinskom sporazumu između EU i Kanade: http://www.scribd.com/doc/239784824/Leaked-EU-Side-Letter-on-GMOs-in-CETA.

[3] Izvješća američkog predstavnika za trgovinu pokazuju kako prioriteti SAD-a uključuju bolji pristup tržištima za američke biotehnološke proizvode, brži proces za odobravanje GM usjeva u EU, uklanjanje različitih 'prepreka trgovini' koje ograničavaju uvoz GM usjeva u EU te učinkovitiju suradnju među vlastima s obje strane Atlantika. Za više detalja vidi priloženi dokument.

Dokumenti

Analiza TTIP-a koju su napravili Friends of the Earth Europe (listopad 2014.)

PDF 124 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.