hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Biden mora trajno zaustaviti izvoz američkog LNG-a!

Cover web  9

Širenje krčkog LNG terminala nepotrebna je i dugoročno skupa investicija, posebno jer je SAD, kao najveći izvoznik ukapljenog plina (LNG), upravo pauzirao dozvole za nove izvozne terminale.

“Privremeno pauziranje odobrenja za nova postrojenja za izvoz LNG-a značajna je pobjeda klimatskog pokreta. Administracija američkog predsjednika, Joe Bidena, sada mora ići korak dalje i trajno obustaviti ove dozvole”, poručila je danas Marija Mileta iz Zelene akcije ispred zgrade Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije održali su akciju kako bi uputili ovu poruku američkom predsjedniku. Kraj ambasade su držali transparent u obliku razglednice s natpisom “Bidene, pozdrav iz Hrvatske, frack off! STOP LNG”. Pojasnili su kako je dio ove poruke igra riječi i aludira na činjenicu da se većina američkog plina vadi metodom frakiranja koja je u Hrvatskoj zabranjena 2021. godine. “Naša je Vlada pomalo dvolična jer je “kod kuće’ zabranila metodu čija je višestruka štetnost za ljudsko zdravlje i okoliš dokazana, dok nema problema s uvozom plina koji se na taj način vadi u SAD-u i tamo ugrožava ljude”, rekla je Mileta.

Naime, Bidenova administracija je 26. siječnja najavila pauzu za odobrenja novim terminalima za izvoz plina dok tamošnje Ministarstvo energetike ne preispita kriterije za utvrđivanje jesu li ti projekti u javnom interesu. Ovo se ne odnosi na objekte koji već rade. “Ali, čini se da Bidenova administracija vjeruje kako je postojeća proizvodnja LNG-a i izvozna infrastruktura dovoljna za opskrbu Europe i šire. Stoga, pitamo hrvatsku vladu čemu povećanje kapaciteta terminala na Krku, pogotovo ako najveći uvoznik LNG-a u Hrvatsku ide ka njegovu smanjenju”, komentirala je Mileta.

Treba imati na umu kako će ova infrastruktura završiti kao napuštena imovina, a trošak će vjerojatno snositi država odnosno mi. “Umjesto u LNG, Vlada treba javni novac usmjeriti u obnovljive izvore energije i mjere energetske učinkovitosti, s naglaskom na marginalizirane skupine”.

Mileta je dodala da u SAD-u postoje tzv. “zone žrtvovanja”, većinom duž obale Meksičkog zaljeva. Tamo je uz već postojeću petrokemiju i LNG terminale, planirano njih još barem 35. Većina ove industrije nalazi se u sredinama gdje žive populacije Globalnog Juga uključujući Afroameričku, Hispansku i druge populacije. “Oni desetljećima udišu štetne toksine zbog čega su njihove regije dobile nazive poput "Doline raka" i "Doline smrti". Sada, usred neviđenog procvata izvoza LNG-a u Europu, industrija fosilnih goriva cilja na te iste zajednice”, naglasila je Mileta i dodala: “Neprihvatljivo je da Hrvatska, zbog svoje ovisnosti o plinu i loše energetske politike, bude dio nečeg takvog”Uz klimatske promjene, ne smijemo zanemariti i utjecaj koji LNG postrojenja imaju na zdravlje ljudi i čitavih zajednica iz kojih se plin doprema u Hrvatsku. “Zbog svih ovih razloga, protivimo se proširenju krčkog LNG terminala i novim plinovodima”, zaključila je Mileta.

Pogledajte cijelu fotogaleriju OVDJE.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.