hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Štitimo okoliš i borimo se za bolji život za sve ljude

Klimatska kriza Big 52841315082 87a65eb019 k

Teme vezane uz klimatske promjene među najvažnijima su od početka djelovanja Zelene akcije, a kroz godine smo se najviše bavili problemom fosilnih goriva, transportom i promocijom rješenja. Svojim aktivnostima želimo pridonijeti prelasku u post-fosilno društvo te razvoju pokreta za klimatsku pravdu u Hrvatskoj, pri čemu se vodimo principima društvene pravde i sistemske promjene. 

Klimatske promjene

Fosilna goriva

Promet

Energija kakvu želimo

Kriza bioraznolikosti Big 16858371867 d44d500f23 k

Kriza bioraznolikosti, uz klimatske promjene, predstavlja najozbiljniji okolišni problem s kojim se čovječanstvo suočava. Brzina kojom gubimo biološke vrste, kao i drastično smanjenje njihovih populacija, ukazuju na to da se nalazimo usred šestog velikog izumiranja u povijesti našeg planeta. Zelena akcija se od 2000. godine aktivno bavi zaštitom prirode i bioraznolikosti. Svojim aktivnostima nastojima doprinijeti očuvanju prirodnih dobara, pri čemu se zalažemo za očuvanje prirode kao temelja održivog razvoja. 

Zaštita prirode

GMO

Zero waste Big img 7483

Zelena akcija je od samog početka vrlo aktivna po pitanju otpada. Provodimo brojne edukacije o održivom gospodarenju otpadom te nastojimo utjecati na nacionalne i lokalne politike vezane uz otpad i korištenje resursa. Time želimo doprinijeti stvaranju društva utemeljenog na prevenciji, ponovnoj uporabi i održivom gospodarenju otpadom. 

Smanjenje otpada

Zero waste gradovi

Plastika

Kriva rješenja

Dobro upravljanje Big d%c5%beamija 5

Zajednička i javna dobra ugrožena su ne samo izravnom devastacijom, već i lošim upravljanjem, što osobito vrijedi kod javnih usluga. Slučajevi loših modela javnog upravljanja pokušavaju se iskoristiti kao argumenti za privatizaciju, iako iskustva pokazuju da u tom slučaju, u pravilu, dolazi do daljnje devastacije dobara i/ili porasta cijena usluge te smanjenja mogućnosti utjecaja na sustav upravljanja. Zelena akcija kontinuirano ukazuje na štetne odluke različitih nivoa vlasti nudeći ujedno drugačije modele upravljanja javnim i prirodnim resursima. 

Javna i zajednička dobra

Prostorne politike

Aktivizam i civilno društvo Big 53720820628 b606fa2df3 6k

Zelena akcija je organizacija za okolišnu i društvenu pravdu, a naš se rad temelji na građanskom aktivizmu i solidarnom djelovanju. Naše su aktivnosti primarno usmjerene na zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja u Hrvatskoj i šire, no uključujemo i druge teme važne za zaštitu i promicanje ljudskih prava jer je društvo neodvojivo od okoliša.

Aktivizam i civilno društvo

Pravo i zaštita okoliša

Edukacije

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.