hr en
  • change the contrast
  • change the font

Kutina dobiva štetnu spalionicu smeća

16957417028 e5406f1e94 k

Kutina ne smije postati centar za spaljivanje smeća iz čitave Hrvatske!, poručila je danas Zelena akcija i pozvala Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi planiranu izgradnju štetne spalionice otpada, iako je to Ministarstvo poznatije po odobravanju štetnih projekata nego po njihovu zaustavljanju.

Nakon javne rasprave o spalionici u Sisku, Zelena akcija je uputila niz primjedbi i na Studiju utjecaja na okoliš za planiranu spalionicu otpada u Kutini. Javna rasprava prigodno je stavljena usred ljeta, od 11. kolovoza do 11. rujna. Investitorima očekivano nije stalo do mišljenja zainteresiranih građana i građanki, budući da se, pod cijenu zdravstvene ugroze i financijskih šteta, nameće postrojenje koje je daleko od najboljih raspoloživih i prihvatljivih praksi.

Studija paušalnim zaključcima opravdava spaljivanje više od 200 000 tona smeća i mulja koji bi se iz čitave Hrvatske dovozio u uljepšano nazvan „Eko reci park“ u Kutini. To je protivno zakonskim prioritetima, kao i principima kružne ekonomije koji propisuju da se otpad tretira kao resurs za nove proizvode, a ne kao smeće za pretvaranje u toksičan otpad. Gradovi diljem Europe odustaju od spaljivanja i nastoje iskoristiti sve sirovine iz otpada, a Hrvatska korača unatrag. Kutina i Sisak dovode se u situaciju da postaju mjesta spaljivanja smeća iz promašenih centara za gospodarenje otpadom, uz potencijalno velike ekonomske, ekološke i zdravstvene štete.

Spalionica se u Studiji predstavlja kao najbolje raspoloživo rješenje za zbrinjavanje krajnjeg ostatka otpada i mulja, a uopće se ne analiziraju bolja rješenja koja taj otpad i mulj koriste kao sirovinu za novu proizvodnju. Uz to, prikazuju se druge spalionice, bez kritičkog propitkivanja njihova rada, iako su brojne poznate po prekoračenju emisija štetnih plinova, požarima i zagađenju zraka. Ne analiziraju se ni troškovi skupog zbrinjavanja opasnog otpada koji nastaje spaljivanjem (pepeo i filteri). Za očekivati je da bi to skupo plaćali građani.

Ministarstvo treba zaustaviti izgradnju ove spalionice jer ona nema uporište ni u Planu gospodarenja otpadom RH koji navodi da tek predstoji izrada analize i ocjene treba li Hrvatskoj uopće energetska oporaba otpada. Također, Akcijski plan zbrinjavanja otpadnog mulja navodi da postoje prioritetniji načini zbrinjavanja otpadnog mulja pa je jasno da se krše zakonski prioriteti.

Dosta je floskula spalioničarskog biznisa i plaćenih „stručnjaka“ koji iznose lažne teze da su spalionice najbolja rješenja za krajnji ostatak otpada i otpadni mulj. Postoje ekološki i društveno prihvatljiva rješenja, potrebna je samo volja za njihovu primjenu.

Zelena akcija će pružiti svu moguću podršku stanovnicima Kutine i okolice u naporima da se ovo štetno postrojenje ne izgradi, a ključno je da se tom pokušaju usprotivi i resorno Ministarstvo!

Documents

Komentari SUO-energana Kutina

PDF 28.2 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.