hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Scan4Chem: Mnogi proizvodi još uvijek sadrže štetne kemikalije

 mg 6251

Opsežna analiza proizvoda za plažu, vrtne opreme i alata, kupljenih diljem Europe, pokazala je da mnogi od njih još uvijek sadrže kemikalije koje su štetne za ljude i/ili okoliš. Neki od analiziranih predmeta sadrže tolike količine štetnih kemikalija da se na europskom tržištu ni ne smiju prodavati.

Ukupno, u 13 država Europske unije, uključujući Hrvatsku, nasumično je kupljeno 120 proizvoda. Ti proizvodi poslani su u neovisni i akreditirani laboratorij gdje su testirani na prisustvo tvari koje su, u skladu s EU uredbom REACH, proglašene posebno zabrinjavajućim tvarima (PZT). Te tvari mogu ostaviti različite negativne posljedice na ljudsko zdravlje ili okoliš. Primjerice, mogu uzrokovati rak, oštetiti DNA, ometati normalan rad hormonskog sustava ili nakupljati se u okolišu.

Gotovo trećina analiziranih proizvoda sadržavala je bar jedan PZT, a 10 posto proizvoda sadržavalo je PZT-e u masenom udjelu većem od graničnih 0,1 posto.

Nekoliko proizvoda sadržavalo je aditive (plastifikatore) čija je upotreba u robi široke potrošnje ograničena u srpnju 2020. jer djeluju negativno na ljudski hormonski sustav. Te tvari mogu biti toksične za reprodukciju već pri vrlo niskim koncentracijama. Unatoč tome, ti plastifikatori pronađeni su u proizvodima u masenim udjelima do čak 23 posto, što znači da se jedna četvrtina mase odnosila upravo na te aditive. Ove visoke koncentracije plastifikatora pronađene su primjerice u vrtlarskim rukavicama, ali i dječjoj pregači za slikanje.

Nažalost, prisustvo mnogih tvari, koje su kategorizirane kao posebno zabrinjavajuće, još je uvijek dopušteno u robi široke potrošnje, čak u visokim koncentracijama. Međutim, svi u dobavnom lancu o tome moraju biti obaviješteni na zahtjev, a to pravo imaju i potrošači. Dakle, svaki potrošač može zatražiti informacije o prisustvu PZT-a u svakom proizvodu od svake tvrtke. Ako je bilo koji PZT prisutan u proizvodu u masenom udjelu većem od 0,1 posto, proizvođač, uvoznik ili trgovac je dužan tu informaciju pružiti potrošaču, sukladno uredbi REACH.

Rezultati ove analize pokazali su da mnogi proizvodi na europskom tržištu još uvijek sadrže PZT-e. U odnosu na ranije analize, proizvođači i trgovci postali su svjesniji prisustva PZT-a u svojim proizvodima i ugroze koju te kemikalije predstavljaju. Međutim, mnogi toga još uvijek nisu svjesni i uopće ne odgovaraju na upite potrošača. Dostatan odgovor o prisustvu PZT-a u svojim proizvodima pružilo je tek 40 posto dobavljača, a njih 20 posto nije odgovorilo na upite čak ni nakon što su im poslani podsjetnici.

Analiza je napravljena u sklopu EU projekta LIFE AskREACH kojeg Zelena akcija provodi od rujna 2017. U okviru projekta je razvijena i aplikacija Scan4Chem koja omogućuje potrošačima da skeniranjem barkodova mobitelom na lak način šalju upite na koje je dobavljač zakonski obvezan odgovoriti. Za proizvode, o kojima su podatke dobavljači već ranije unijeli u bazu povezanu s aplikacijom, potrošači će odgovore dobiti odmah.

Osim strožih propisa, samo opetovani zahtjevi potrošača mogu potaknuti tvrtke da počnu odgovorno postupati i da zamijene štetne tvari u svojim proizvodima. Scan4Chem potrošačima omogućuje da se njihov glas čuje.

Aplikacija je dostupna za Android i iOS uređaje te kao web aplikacija.

______________________________

Ovo priopćenje objavljeno je u sklopu projekta LIFE AskREACH (No. LIFE16 GIE/DE/000738) financiranog kroz LIFE program Europske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Zelene akcije i ne predstavljaju nužno stajalište Europske unije. Provedbu projekta u Hrvatskoj sufinanciraju Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.