hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Svake druge božićne lampice sadrže toksične tvari

Pixabay festival season g079fcac6c 1920

Prve božićne lampice u gradu su se pojavile već prije mjesec dana. Međutim, te umjetne krijesnice imaju i svoju mračnu stranu.

Naši austrijski partneri, udruga Global 2000, poslali su ih na kemijsku analizu kako bi provjerili sadrže li one opasne kemikalije. Rezultati su zabrinjavajući.

Dva proizvoda na tržištu ilegalno

U sedam trgovina, od kojih su neke zastupljene u Hrvatskoj, kupljeno je 11 setova žaruljica. Opasne kemikalije pronađene su u više od polovice uzoraka, a dva seta žaruljica uopće se ne smiju nalaziti na tržištu jer sadrže plastifikator DEHP, čija je upotreba ograničena u gotovo svim proizvodima opće upotrebe već više od dvije godine.

DEHP može naškoditi spolnom razvoju djece i djelomično je odgovoran za porast neplodnosti kod muškaraca koja se zapaža već godinama. Unatoč tome, DEHP je pronađen u masenom postotku od čak 8,4 posto, što je 84 puta veći udio od dopuštenog.

Ti rezultati posebno su zabrinjavajući jer DEHP ometa rad hormonskog sustava i vrlo male količine mogu učiniti veliku štetu. Plastifikatori, kao što je DEHP, samo su umiješani u plastiku i iz nje mogu lako pobjeći. Osim što u naše tijelo mogu ući nakon fizičkog kontakta s proizvodom, oni konstantno isparavaju iz plastike pa ih i udišemo.

U sklopu ovog ispitivanja, lampice su testirane na ftalate, teške metale, policikličke aromatske ugljikovodike i klorirane ugljikovodike kratkog i srednjeg lanca.

Aplikacija za provjeru kemijskog sastava

Sve te kemikalije svrstane su u kategoriju tzv. posebno zabrinjavajućih tvari u skladu s europskom uredbom REACH. Mnoge takve tvari smiju se nalaziti u proizvodima iako je znanstveno dokazano da mogu naštetiti ljudskom zdravlju ili okolišu. S obzirom na to da njihovo prisustvo u proizvodu nigdje ne mora biti naznačeno, potrošačima je teško saznati sadrži li neki proizvod te kemikalije.

Ipak, proizvođač, uvoznik i trgovac dužni su to priznati ako im potrošač pošalje upit. Kako bismo olakšali slanje tih upita, u sklopu projekta LIFE AskREACH razvili smo aplikaciju Scan4Chem. Aplikacija omogućuje slanje upita u nekoliko brzih i jednostavnih koraka nakon skeniranja barkoda proizvoda. Svi dionici dobavnog lanca nekog proizvoda - proizvođač, uvoznik, veletrgovac i trgovac - dužni su odgovoriti na taj upit ako proizvod sadrži ikoju posebno zabrinjavajuću tvar u masenom postotku većem od 0,1 posto.

Pozivamo građane i građanke da preuzmu aplikaciju Scan4Chem i da pošalju upite o sastavu proizvoda koje namjeravaju kupiti.

Inače, slično ispitivanje u sklopu ovog projekta provedeno je i 2019. godine. Iako su rezultati ovog ispitivanja zabrinjavajući, situacija na tržištu u međuvremenu se ipak poboljšala. Naime, od sedam setova lampica koji su tada testirani, čak se njih šest nije  smjelo nalaziti na tržištu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.