hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predstavnik Zelenog foruma na bruxelleskom Zelenom tjednu upozorio na prijetnju zaštićenim područjima od eksploatacije nafte

Jpg 33176

Na najvećoj europskoj godišnjoj konferenciji posvećenoj politikama i mjerama zaštite okoliša, Zelenom tjednu , predstavnik mreže hrvatskih okolišnih udruga Zeleni forum, Toni Vidan, upozorio je na prijetnju zaštićenim područjima uzduž Drave i Dunava od najavljene eksploatacije nafte.

Kao član Predsjedništva i Stručne skupine za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša Europskog gospodarskog i socijalnog odbora - EGSO -a, g. Vidan predstavljao je EGSO na otvorenju Zelenog tjedna. Na panelu o inicijativi „Europski zeleni pojas : od željezne zavjese do okosnice europske ekološke mreže“, sudjelovao je kao jedan od troje panelista, pored g. Karla Falkenberga, ravnatelja Opće uprave za okoliš i Gabriela Schwaderera, direktora Euronatura i predsjedavajućeg inicijative europskog zelenog pojasa.

U prezentaciji djelovanja okolišnih udruga relevantnih za područje Europskog Zelenog pojasa u Hrvatskoj, dakle područje jedinstvenih očuvanih prirodnih staništa uz Muru, Dravu i dijelom Dunav, ukazao je na opasnost najavljenih istraživanja i moguće eksploatacije nafte na tim područjima. Posebno je naglašena činjenica kako se istražna područja koja se daju u koncesiju prostiru i preko zaštićenih područja, čak i parka prirode Kopački rit.

Panel je potvrdio ulogu Europskog Zelenog pojasa kao okosnicu ekološke mreže, koji se proteže od Barentsovog do Crnog mora, kao živi spomenik i svjetski simbol međunarodne suradnje u zaštiti prirode i održivog razvoja. „Željezna zavjesa“ je gotovo 40 godina razdvajala istok i zapad Europe onemogućavajući kontakt između ljudi s dviju strane granice, a napušteno granično područje osvojila je priroda. Danas niz prekrasnih i vrijednih staništa s rijetkim biljnim i životinjskim vrstama povezuje europske krajobraze i predstavlja živi spomenik europske povijesti.

Glavna tema ovogodišnjeg Zelenog tjedna je borba protiv smanjenja bioraznolikosti, a na otvorenju je prvi potpredsjednik Frans Timmermans, zadužen za održivi razvoj, izjavio: „Moramo zadržati europsku bioraznolikost, ona je temelj naše kvalitete života i gospodarstva, naše zdravlje i bogatstvo. Ugrožena je i stoga je moramo pravilno zaštititi. Zelenim tjednom pružit će se vrijedan doprinos našoj tekućoj provjeri prikladnosti direktiva o prirodi. To znači da će se tražiti načini da se poboljša njihovo djelovanje te olakša njihova provedba, bez ugrožavanja ciljeva koji su od velike važnosti našim građanima.”
 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.