hr en
  • change the contrast
  • change the font

Predstavnik Zelenog foruma na bruxelleskom Zelenom tjednu upozorio na prijetnju zaštićenim područjima od eksploatacije nafte

Jpg 33176

Na najvećoj europskoj godišnjoj konferenciji posvećenoj politikama i mjerama zaštite okoliša, Zelenom tjednu , predstavnik mreže hrvatskih okolišnih udruga Zeleni forum, Toni Vidan, upozorio je na prijetnju zaštićenim područjima uzduž Drave i Dunava od najavljene eksploatacije nafte.

Kao član Predsjedništva i Stručne skupine za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša Europskog gospodarskog i socijalnog odbora - EGSO -a, g. Vidan predstavljao je EGSO na otvorenju Zelenog tjedna. Na panelu o inicijativi „Europski zeleni pojas : od željezne zavjese do okosnice europske ekološke mreže“, sudjelovao je kao jedan od troje panelista, pored g. Karla Falkenberga, ravnatelja Opće uprave za okoliš i Gabriela Schwaderera, direktora Euronatura i predsjedavajućeg inicijative europskog zelenog pojasa.

U prezentaciji djelovanja okolišnih udruga relevantnih za područje Europskog Zelenog pojasa u Hrvatskoj, dakle područje jedinstvenih očuvanih prirodnih staništa uz Muru, Dravu i dijelom Dunav, ukazao je na opasnost najavljenih istraživanja i moguće eksploatacije nafte na tim područjima. Posebno je naglašena činjenica kako se istražna područja koja se daju u koncesiju prostiru i preko zaštićenih područja, čak i parka prirode Kopački rit.

Panel je potvrdio ulogu Europskog Zelenog pojasa kao okosnicu ekološke mreže, koji se proteže od Barentsovog do Crnog mora, kao živi spomenik i svjetski simbol međunarodne suradnje u zaštiti prirode i održivog razvoja. „Željezna zavjesa“ je gotovo 40 godina razdvajala istok i zapad Europe onemogućavajući kontakt između ljudi s dviju strane granice, a napušteno granično područje osvojila je priroda. Danas niz prekrasnih i vrijednih staništa s rijetkim biljnim i životinjskim vrstama povezuje europske krajobraze i predstavlja živi spomenik europske povijesti.

Glavna tema ovogodišnjeg Zelenog tjedna je borba protiv smanjenja bioraznolikosti, a na otvorenju je prvi potpredsjednik Frans Timmermans, zadužen za održivi razvoj, izjavio: „Moramo zadržati europsku bioraznolikost, ona je temelj naše kvalitete života i gospodarstva, naše zdravlje i bogatstvo. Ugrožena je i stoga je moramo pravilno zaštititi. Zelenim tjednom pružit će se vrijedan doprinos našoj tekućoj provjeri prikladnosti direktiva o prirodi. To znači da će se tražiti načini da se poboljša njihovo djelovanje te olakša njihova provedba, bez ugrožavanja ciljeva koji su od velike važnosti našim građanima.”
 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.