hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Počinje projekt identifikacije barijera na rijeci Korani

Web  33

U okviru projekta „Free Korana river“ bit će mapirane i kategorizirane sve barijere u slivu rijeke Korane, s krajnjim ciljem postavljanja temelja za njihovo buduće uklanjanje.

Projekt zajedno provode Zelena akcija, udruga Eko Pan iz Karlovca i BIOTA d.o.o.

Rijeka Korana ima značajnu ekološku vrijednost zbog čega je čitav njezin tok, od izvora u Plitvičkim jezerima do ušća u Kupu kod Karlovca, uvršten u neku od nacionalnih ili EU (mreža Natura 2000) kategorija zaštite. Sliv Korane dom je raznim migratornim vrstama riba, kao i drugim slatkovodnim organizmima od kojih su mnogi ugroženi na nacionalnoj i/ili EU razini. Međutim, barem 27 barijera ometa njen tok, negativno utječući na bioraznolikost i predstavljajući prepreku poboljšanju njenog ekološkog statusa.

U sklopu projekta će sve postojeće barijere biti mapirane i kategorizirane s obzirom na utjecaj na bioraznolikost i razinu prioriteta za uklanjanje. Uz ovaj terenski rad, bit će organiziran i niz sastanaka s relevantnim dionicima kako bi im se predstavili ciljevi projekta, prikupila njihova mišljenja i osigurala potpora za buduća uklanjanja barijera.

Rijeke općenito predstavljaju neka od bioraznolikošću najbogatijih, ali i najugroženijih staništa na svijetu. Izgradnja umjetnih barijera jedan je od glavnih uzroka njihove ugroženosti. Naime, fragmentiranjem toka negativno utječu na migratorne vrste riba i drugih organizama, priječe normalni protok sedimenta, mijenjaju fizikalno-kemijske karakteristike vode i utječu na hidrološki režim okolnih područja.

Svijest o važnosti zaštite rijeka i vraćanju slatkovodnih ekosustava u izvorno stanje rezultirala je rastućim pokretom za uklanjanje barijera, a takav tip djelovanja posljednjih godina ima sve jaču potporu na razini službenih politika EU-a. Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. godine kao jedan od glavnih ciljeva postavlja obnovu 25.000 km rijeka slobodnog toka. S obzirom na to da će države članice prvo morati identificirati i kategorizirati barijere, prije njihova uklanjanja, provedba ovog projekta direktno će doprinijeti ostvarivanju ovog cilja u Hrvatskoj.

Projekt financira European Open Rivers Programme, nizozemska zaklada posvećena obnovi rijeka i trajat će do veljače 2025. godine.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.