hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nužna je široka rasprava o hrvatskim klimatsko-energetskim politikama

Cover web  naslovnica doga%c4%91aja na facebooku   14

Zelena akcija, u okviru tematske mreže “JEDRO”, organizira okrugli stol naziva “Kako do obnovljivih izvora energije u rukama građana?” koji će se održati 25. listopada u 13h u Novinarskom domu. Cilj je otvoriti širu raspravu o Nacionalnom energetskom i klimatskom planu i energetskim zajednicama s obzirom na nedostatak iste.

Europska energetska tržišta trenutno se oslanjaju na velike elektrane za proizvodnju većine energije koja se koristi u svakodnevnom životu. Ovaj centralizirani energetski sustav uvelike ovisi o vanjskim dobavljačima i uvozu fosilnih goriva. Kao odgovor na to, uvođenjem plana REPowerEU, razvio se sveobuhvatan paket mjera za uštedu i proizvodnju čiste energije, uz ambiciozan cilj od 45 posto udjela obnovljive energije do 2030. godine. Ovaj paket mjera se značajno oslanja na koncept građanske energije.

Prije toga je sredinom 2019. godine usvojena Direktiva koja omogućuje osnivanje energetskih zajednica. Ona je među najbitnijim instrumentima za proširenje građanske energije odnosno energije u rukama građana i građanki i trebala bi omogućiti dijeljenje decentralizirano proizvedene obnovljive energije. Nažalost, Hrvatska je već u početku kasnila s prenošenjem Direktive u hrvatski zakonodavni okvir. Iako su otad prošle nepune dvije godine, ovog je ljeta novi Zakon o obnovljivim izvorima energije izmijenjen zbog činjenice da u međuvremenu nije osnovana nijedna energetska zajednica.

Istovremeno, Hrvatska radi na izmjeni svog energetskog i klimatskog plana koji je obavezan na temelju iste Direktive. Iako se radi o ključnom dokumentu za klimatske politike, postupak njegove izrade nije uključiv niti transparentan. U stanju klimatske hitnosti ne možemo gubiti vrijeme, kao u slučaju energetskih zajednica koje su također jedan od elemenata klimatske politike.

Zelena akcija se nada kako će najavljeni okrugli stol biti samo jedan od niza rasprava na ovu temu, naročito zbog potrebe da se razjasni izmijenjeni zakonski okvir i da se adekvatno rasprave izmjene energetskog i klimatskog plana. Sudjelovanje je potrebno prijaviti putem online obrasca.

Tematsku mrežu “Jedro - Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad”, financirane iz Europskog socijalnog fonda, vodi istraživačko-zagovarački konzorcij koju čine organizacije civilnog društva iz područja zaštite okoliša, energetske zadruge i Fakultet političkih znanosti. 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.