hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Energetska tranzicija – uloga građana i lokalnih zajednica

Web  24

Pod pokroviteljstvom Grada Knina a u suradnji sa Ekološkom udrugom „Krka“ Knin, 22.07.2022. u Kninu je održano predavanje „Energetska tranzicija – uloga građana i lokalnih zajednica“.

Predavanje je održao Ivan Zoković Cola, član ZMAG-a (Zelene mreže aktivističkih grupa), ZEZ-a (Zelene energetske zadruge), voditelj projekta “Križevački sunčani krovovi”, prve hrvatske solarne elektrane koju su financirali građani, aktivni energetski stručnjak u Pokretu Otoka te koordinator energetske tranzicije otoka Korčule i suradnik na projektu „JEDRO“. Ideja za predavanje se izrodila neposredno kroz suradnju spomenutih udruga na projektu „JEDRO“ te uz brojne upite koje su građani Knina i okolice uputili prema gradskoj upravi, a vezano za postavljanje fotonaponskih elektrana na krovove obiteljskih kuća.

U uvodnom dijelu predavanja bilo je riječi o dobrim primjerima iz Europe o gdje su građani sami proizvođači i korisnici te čak i prodavači viškova električne energije iz obnovljivih izvora. Drugi dio predavanja, ujedno i najzanimljiviji za posjetitelje koji su o toj temi imali i najviše konkretnih pitanja odnosio se na postavljanje fotonaponskih elektrana na krovove obiteljskih kuća. U tom dijelu predavanja je objašnjen kompletan proces od provjere tehničkih uvjeta, pripreme projektne dokumentacije, izrade projekta, zahtjeva mogućnosti priključenja HEP-u, obavijesti o mogućnosti priključenja na mrežu, ugradnje solarnih elektrana, opremanja OMM-a, završnom izvješću izvođača radova, dozvole za trajni pogon, mogućnostima sufinanciranja te o svoj potrebnoj dokumentaciji i rokovima potrebnim za postavljanje fotonaponskih elektrana. Treći dio predavanja se odnosio na energetske zadruge i energetske zajednice te mogućnostima udruživanja građana i lokalnih zajednica s ciljem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

S obzirom na porast cijena električne energije zainteresiranost za ovu temu je sve veća, a samo predavanje je bilo izvrsno posjećeno, te je slijedom toga velika vjerojatnost da će se u doglednoj budućnosti organizirati još ovakvih predavanja u gradu Kninu. Građani su dobili odgovore na sva pitanja koja su postavljali na ovu temu, te se nadamo da je ovo predavanje potaklo barem neke od njih da se uhvate u koštac sa administracijom i potrebnim dozvolama kako bi postali energetski neovisni.

 

---

Tekst je  objavljen u okviru projekta "JEDRO - Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad" koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda (broj ugovora: UP.04.2.1.06.0033). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna RH (15%). Ukupna vrijednost projekta iznosi 469.083,4 eura po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro, a razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2020. do 29. listopada 2023. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Zelene akcije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.