hr en
  • change the contrast
  • change the font

Energetska tranzicija – uloga građana i lokalnih zajednica

Web  24

Pod pokroviteljstvom Grada Knina a u suradnji sa Ekološkom udrugom „Krka“ Knin, 22.07.2022. u Kninu je održano predavanje „Energetska tranzicija – uloga građana i lokalnih zajednica“.

Predavanje je održao Ivan Zoković Cola, član ZMAG-a (Zelene mreže aktivističkih grupa), ZEZ-a (Zelene energetske zadruge), voditelj projekta “Križevački sunčani krovovi”, prve hrvatske solarne elektrane koju su financirali građani, aktivni energetski stručnjak u Pokretu Otoka te koordinator energetske tranzicije otoka Korčule i suradnik na projektu „JEDRO“. Ideja za predavanje se izrodila neposredno kroz suradnju spomenutih udruga na projektu „JEDRO“ te uz brojne upite koje su građani Knina i okolice uputili prema gradskoj upravi, a vezano za postavljanje fotonaponskih elektrana na krovove obiteljskih kuća.

U uvodnom dijelu predavanja bilo je riječi o dobrim primjerima iz Europe o gdje su građani sami proizvođači i korisnici te čak i prodavači viškova električne energije iz obnovljivih izvora. Drugi dio predavanja, ujedno i najzanimljiviji za posjetitelje koji su o toj temi imali i najviše konkretnih pitanja odnosio se na postavljanje fotonaponskih elektrana na krovove obiteljskih kuća. U tom dijelu predavanja je objašnjen kompletan proces od provjere tehničkih uvjeta, pripreme projektne dokumentacije, izrade projekta, zahtjeva mogućnosti priključenja HEP-u, obavijesti o mogućnosti priključenja na mrežu, ugradnje solarnih elektrana, opremanja OMM-a, završnom izvješću izvođača radova, dozvole za trajni pogon, mogućnostima sufinanciranja te o svoj potrebnoj dokumentaciji i rokovima potrebnim za postavljanje fotonaponskih elektrana. Treći dio predavanja se odnosio na energetske zadruge i energetske zajednice te mogućnostima udruživanja građana i lokalnih zajednica s ciljem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

S obzirom na porast cijena električne energije zainteresiranost za ovu temu je sve veća, a samo predavanje je bilo izvrsno posjećeno, te je slijedom toga velika vjerojatnost da će se u doglednoj budućnosti organizirati još ovakvih predavanja u gradu Kninu. Građani su dobili odgovore na sva pitanja koja su postavljali na ovu temu, te se nadamo da je ovo predavanje potaklo barem neke od njih da se uhvate u koštac sa administracijom i potrebnim dozvolama kako bi postali energetski neovisni.

 

---

Tekst je  objavljen u okviru projekta "JEDRO - Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad" koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda (broj ugovora: UP.04.2.1.06.0033). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna RH (15%). Ukupna vrijednost projekta iznosi 469.083,4 eura po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro, a razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2020. do 29. listopada 2023. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Zelene akcije.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.