hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena akcija se uključuje u međunarodnu kampanju „Želimo pravednu proizvodnju tropskog voća!”

Mff web 800x600 01

Zelena akcija od ove godine sudjeluje u međunarodnoj kampanji „Make Fruit Fair“ čiji je cilj učiniti proizvodnju tropskog voća pravednijom za radnike i manje štetnom za okoliš.

Više nevladinih organizacija iz Europe djeluju u partnerstvu s malim organizacijama poljoprivrednika i sindikatima radnika na plantažama Afrike, Južne Amerike i Kariba kako bi poboljšali uvjete života i rada stotina tisuća ljudi koji uzgajaju, beru i pakiraju tropsko voće koje mi kupujemo u trgovačkim lancima svakoga dana.

Poseban fokus kampanje usmjeren je na velike lance supermarketa. Kao veliki kupci, lanci supermarketa imaju značajan utjecaj kojeg mogu iskoristiti kako bi se uvjeti u proizvodnji tropskog voća poboljšali. Osim toga, cilj je kampanje potaknuti donošenje kvalitetnih zakonskih rješenja koja bi trebala regulirati zloupotrebu kupovne moći prodajnih lanaca i osigurati da tvrtke preuzmu odgovornost za radne uvjete u zemljama proizvodnje.

Devastacija okoliša i kršenje radničkih prava česta su pojava u proizvodnji tropskog voća. U mnogim slučajevima situacija se posljednjih godina ne poboljšava, već naprotiv, pogoršava. U utrci za profitom veliki otkupljivači spuštaju cijene toliko nisko da one jedva pokrivaju troškove proizvodnje. Ovo dovodi do rušenja cijene rada, tako da mali uzgajivači i radnici na plantažama teško mogu zaraditi dovoljno za život. Radni uvjeti na plantažama su teški – plaće su niske, smjene duge, a sigurnost zaposlenja gotovo nikakva. Radnicima se često onemogućava udruživanje u sindikate, a sindikalni aktivisti bivaju žrtve zastrašivanja i nasilja. Intenzivne metode uzgoja čiji je cilj povećanje produktivnosti izazivaju znatne štete za okoliš. Zagađenje voda, erozija, uništavanje šuma i prirodnih staništa samo su neke od posljedica. Intenzivno korištenje pesticida, osim po okoliš, ima i značajne posljedice po zdravlje ljudi. Najugroženiji su, ponovo, radnici na plantažama.

Kampanja će ove ciljeve pokušati postići aktivacijom potrošača, ponajviše putem peticija i pisama koja će biti upućivana predstavnicima maloprodajnih lanaca, tvrtkama koje se bave uzgojem, te subjektima koji mogu utjecati na donošenje zakona koji bi mogli doprinijeti pravednijoj proizvodnji.

Prva peticija koju u sklopu kampanje promoviramo zahtjeva od trgovačkog lanca Lidl plaćanje pravedne cijene proizvođačima banana i ananasa koje se u ovom lancu prodaju. Banane su tropsko voće koje se u Europi najviše konzumira. Kada je riječ o ananasu, njegova potrošnja u Europi posljednjih godina bilježi strelovit porast, a njegov uzgoj je najčešće povezan s naročito velikim štetama za okoliš te kršenjima radničkih prava. Peticiju možete potpisati ovdje.

Documents

Letak kampanje Make Fruit Fair

PDF 35.3 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.