hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zagreb treba kvalitetnije prikupljanje i pravedniju naplatu otpada

1

Predstavnik Zelene akcije imenovan je u Radnu skupinu koja će se baviti razmjenom stručnih mišljenja i analiza s ciljem poboljšanja propisa koji reguliraju način gospodarenja otpadom u Zagrebu, a posljedično i s ciljem poboljšanja kvalitete života građana i građanki te razine zaštite okoliša.

Drago nam je da smo imenovani s obzirom da dugi niz godina aktivno predlažemo rješenja za unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu temeljem iskustva suradnje s drugim gradovima i primjera najbolje europske prakse koje okuplja Zero Waste Europe mreža, čija smo hrvatska članica.

Prvi od dokumenata kojim će se baviti radna skupina jest Odluka koja uređuje način prikupljanja otpada i naplatu odvoza otpada. 

Podsjetimo, Zelena akcija već godinama ukazuje na kaos sa prikupljanjem otpada u Zagrebu nastao zbog nedovoljno kvalitetnog načina odvojenog prikupljanja koji rezultira niskim postotkom recikliranja, kao i zbog nepravednih mjesečnih računa koji su paušalno određeni bez obzira na to tko odvaja otpad, a tko ne. Na tu smo temu proteklih godina slali niz primjedbi i prijedloga na razne gradske dokumente, održali niz performansa i prosvjeda, a na potrebne promjene ukazivali smo i kroz radnu skupinu koja je na inicijativu Ministarstva već postojala 2016. godine, ali je od strane bivše gradske vlasti naprasno zaustavljen njen rad i svi konstruktivni prijedlozi pometeni pod tepih.

U skladu s našim dosadašnjim radom, kroz rad u novoosnovanoj radnoj skupini nastavit ćemo sa zahtjevima da se navedenom Odlukom osigura:

1. Kvalitetan sustav odvojenog prikupljanja otpada po principu "od vrata do vrata" tj. što bliže kućnom pragu građana, pri čemu je potrebno osigurati spremnike i vrećice prikladne potrebama građana te znatno smanjiti broj spremnika na tzv. "zelenim otocima" koji unose nered u sustav. Za spremnike koji će ostati na javnim površinama potrebno je osigurati kvalitetan sustav kontrole (primjerice, kavezima sa ključem, tako da pristup imaju samo stanari određene zgrade, ili kroz druge postojeće modele dobre prakse) kako bi se osigurala motivacija građana za odvajanje otpada te prikupile što čišće frakcije odvojenog otpada pogodne za proces reciklaže.

2. Pravedna naplata mjesečnih računa po principu "plati koliko baciš" što se odnosi na stvarnu količinu miješanog otpada koju kućanstvo proizvede. Postoje brojni modeli kojima se može osigurati praćenje koliko tko odvaja i sukladno tome formirati cjenik. Takva naplata motivira građane da više odvajaju, kako bi smanjili količine miješanog otpada i imali niže mjesečne račune u odnosu na one građane koji ne odvajaju. Unaprjeđenje naplate na taj način i povećanje odgovornog ponašanja građana u konačnici će rezultirati i potrebnim povećanjem postotka recikliranja. Predlažemo da se prilikom određivanja konačnog cjenika jasno definira da postojeća cijena ostaje kućanstvima koja će predavati minimalni volumen miješanog otpada, a računi progresivno rastu onima koji ne odvajaju, sukladno količinama miješanog otpada kojeg proizvode. Prilikom kreiranja cjenika u obzir treba uzeti i različite kategorije kućanstava te osigurati prikladne popuste na cijenu usluge (primjerice, popust od oko 30% za kućanstva koja sama kompostiraju i ne koriste odvoz biootpada).

Navedeni su samo neki od niza naših zahtjeva za unaprjeđenje navedene Odluke te se nadamo da će nakon diskusije u radnoj skupini biti prihvaćeni i ugrađeni u konačni prijedlog Odluke, s obzirom da su među ključnim elementima potrebnim za unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu. Također, nadamo se da će prijedlog odluke nakon konzultacija s radnom skupinom što prije biti upućen u proces javnog savjetovanja, kako bi se sva zainteresirana javnost uključila u kreiranje konačne verzije ovog važnog dokumenta. 

O nastavku rada radne skupine na ovom i drugim dokumentima, kao i o našim zahtjevima, redovito ćemo obavještavati javnost i partnerske organizacije civilnog društva koje se bave temom gospodarenja otpadom.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.