hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zagreb kakvog i dalje želimo

Tumblr inline op44txj2ld1ujyitm 1280

Prije točno 8 godina (29.4.2009.), na današnji dan, predstavili smo publikaciju "Zagreb kakvog želimo" koju su izradili brojni stručnjaci_kinje iz tadašnjeg Urbanističkog savjeta Zelene akcije, kao doprinos raspravi o strateškom razvoju našeg grada.

U ovom dokumentu nalaze se sažete analize te brojni prijedlozi za održivi razvoj Zagreba, zaštitu i obnovu povijesnog središta grada, prometnu politiku, kvalitetno prostorno planiranje te sudjelovanje građana i građanki u odlučivanju u prostoru.

Trenutak u kojem je ova publikacija predstavljena bio je iznimno važan. Kampanja protiv devastacije Cvjetnog trga i Varšavske ulice od strane HoTo grupe, uz podršku gradonačelnika Bandića, bila je u punom zamahu. Do tada smo organizirali velik broj kreativnih prosvjednih akcija i dali ovoj temi veliku vidljivost, a propitivanje prostornog planiranja i strateškog razvoja Zagreba postalo je učestalo u različitim forumima pa i u mainstream medijima. Kao i danas, tada smo se nalazili svega nekoliko tjedana uoči lokalnih izbora te smo predstavljanjem ove publikacije željeli u prostoru predizbornih nadmetanja jasno istaknuti važnost tema kojima se bavi navedeni dokument.

Još tada bilo je jasno da Milan Bandić ne zna upravljati Zagrebom, ali to nadomješta sposobnošću stvaranja i upravljanja klijentelističkim sustavom. U tom sustavu, on političke protivnike i sve aktere koji djeluju u javnom prostoru, nevezano uz političku pripadnost, pokušava dobiti na svoju stranu dajući im pozicije i beneficije kojima ih hvata u svoju mrežu i stavlja u podčinjen položaj u kojem mu duguju odanost, šutnju i vraćanje usluge kada to zagrebački Gazda zatreba.

Danas, 8 godina kasnije, na vlasti u Zagrebu je isti gradonačelnik, malo toga što smo predlagali u publikaciji Zagreb kakav želimo je primijenjeno, a način upravljanja gradom postao je još brutalniji, što je vidljivo upravo sada na Savici. U tom kvartu, gdje su građani i građanke proteklih godina pokazali_e da ih itekako zanima kako će izgledati njihov park, gradonačelnik je preko noći poslao bagere, a nekoliko ljudi koji vode njegove službe u Gradskoj upravi te sudjeluju u radu Glavnog odbora njegove stranke organizirali su dolazak agresivnih pojedinaca koji su bezuspješno pokušavali glumiti kontraprosvjednike.

To nije Zagreb kakvog želimo! Zagreb koji pripada kumovima, kriminalcima i agresivnoj rulji mora postati povijest! Zagreb u kojem se potpuno ignorira mišljenje građana_ki i nameće gradonačelnikova samovolja odgovara samo interesno povezanoj skupini koja smatra da posjeduje Zagreb. Savica, Travno, Cvjetni trg, potok Črnomerec, drveće u Gajevoj i druge točke dijelovi su grada gdje se druga strana iživljava i želi nam oteti Grad!

Zagreb kakvog želimo nespojiv je s postojećim načinom upravljanja. Jasno je - trenutni zagrebački gradonačelnik ne može se promijeniti, biti bolji, prihvaćati progresivne ideje niti uvažavati ljude koji se s njim ne slažu. Gotovo sve što smo napisali prije 8 godina u publikaciji Zagreb kakvog želimo tek treba biti ispunjeno. Jedina stvar koju možemo dodati, i koja je osnovni preduvjet bez kojeg sigurno neće biti pozitivnih pomaka, je odlazak Milana Bandića s pozicije zagrebačkog gradonačelnika.  Tek će tada biti nade za Zagreb kakvog želimo!

Publikaciju možete pronaći ovdje.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.