hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zagreb kakvog i dalje želimo

Tumblr inline op44txj2ld1ujyitm 1280

Prije točno 8 godina (29.4.2009.), na današnji dan, predstavili smo publikaciju "Zagreb kakvog želimo" koju su izradili brojni stručnjaci_kinje iz tadašnjeg Urbanističkog savjeta Zelene akcije, kao doprinos raspravi o strateškom razvoju našeg grada.

U ovom dokumentu nalaze se sažete analize te brojni prijedlozi za održivi razvoj Zagreba, zaštitu i obnovu povijesnog središta grada, prometnu politiku, kvalitetno prostorno planiranje te sudjelovanje građana i građanki u odlučivanju u prostoru.

Trenutak u kojem je ova publikacija predstavljena bio je iznimno važan. Kampanja protiv devastacije Cvjetnog trga i Varšavske ulice od strane HoTo grupe, uz podršku gradonačelnika Bandića, bila je u punom zamahu. Do tada smo organizirali velik broj kreativnih prosvjednih akcija i dali ovoj temi veliku vidljivost, a propitivanje prostornog planiranja i strateškog razvoja Zagreba postalo je učestalo u različitim forumima pa i u mainstream medijima. Kao i danas, tada smo se nalazili svega nekoliko tjedana uoči lokalnih izbora te smo predstavljanjem ove publikacije željeli u prostoru predizbornih nadmetanja jasno istaknuti važnost tema kojima se bavi navedeni dokument.

Još tada bilo je jasno da Milan Bandić ne zna upravljati Zagrebom, ali to nadomješta sposobnošću stvaranja i upravljanja klijentelističkim sustavom. U tom sustavu, on političke protivnike i sve aktere koji djeluju u javnom prostoru, nevezano uz političku pripadnost, pokušava dobiti na svoju stranu dajući im pozicije i beneficije kojima ih hvata u svoju mrežu i stavlja u podčinjen položaj u kojem mu duguju odanost, šutnju i vraćanje usluge kada to zagrebački Gazda zatreba.

Danas, 8 godina kasnije, na vlasti u Zagrebu je isti gradonačelnik, malo toga što smo predlagali u publikaciji Zagreb kakav želimo je primijenjeno, a način upravljanja gradom postao je još brutalniji, što je vidljivo upravo sada na Savici. U tom kvartu, gdje su građani i građanke proteklih godina pokazali_e da ih itekako zanima kako će izgledati njihov park, gradonačelnik je preko noći poslao bagere, a nekoliko ljudi koji vode njegove službe u Gradskoj upravi te sudjeluju u radu Glavnog odbora njegove stranke organizirali su dolazak agresivnih pojedinaca koji su bezuspješno pokušavali glumiti kontraprosvjednike.

To nije Zagreb kakvog želimo! Zagreb koji pripada kumovima, kriminalcima i agresivnoj rulji mora postati povijest! Zagreb u kojem se potpuno ignorira mišljenje građana_ki i nameće gradonačelnikova samovolja odgovara samo interesno povezanoj skupini koja smatra da posjeduje Zagreb. Savica, Travno, Cvjetni trg, potok Črnomerec, drveće u Gajevoj i druge točke dijelovi su grada gdje se druga strana iživljava i želi nam oteti Grad!

Zagreb kakvog želimo nespojiv je s postojećim načinom upravljanja. Jasno je - trenutni zagrebački gradonačelnik ne može se promijeniti, biti bolji, prihvaćati progresivne ideje niti uvažavati ljude koji se s njim ne slažu. Gotovo sve što smo napisali prije 8 godina u publikaciji Zagreb kakvog želimo tek treba biti ispunjeno. Jedina stvar koju možemo dodati, i koja je osnovni preduvjet bez kojeg sigurno neće biti pozitivnih pomaka, je odlazak Milana Bandića s pozicije zagrebačkog gradonačelnika.  Tek će tada biti nade za Zagreb kakvog želimo!

Publikaciju možete pronaći ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.