hr en
  • change the contrast
  • change the font

Sabor izglasao Zakon koji neće riješiti probleme s otpadom

Fb zogo

Zakon o gospodarenju otpadom, kojeg je danas izglasao Hrvatski sabor, nažalost ne donosi dovoljno ambicije i učinkovitih mjera kojima bi se Hrvatska pomakla s europskog začelja u gospodarenju otpadom.

Iako Zakon donosi pohvalnu zabranu pojedinih jednokratnih plastičnih artikala koji su veliki zagađivači (lagane plastične vrećice, plastične slamke, posude i pribor za jelo, štapići za uši itd.), za što se udruge već godinama zalažu, to je samo kap u moru potrebnih rješenja za nagomilane probleme, a i pri tome je ambicija tek minimalna jer je problem plastičnog otpada puno veći te su mjere i ciljevi trebali biti puno sveobuhvatniji.

Glavni je problem što Zakon održava na životu brojne loše prakse, a posebice zabrinjava nastavak forsiranja izgradnje skupih i štetnih regionalnih centara za smeće, kao i nepravedan okvir za izračun cijene usluge. Zbog tih i sličnih odredbi te nedostatka ambicije, očekuje nas novo desetljeće sporih i nedostatnih pomaka, neispunjenja ciljeva smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada te izglednog poskupljenja računa diljem gradova i općina RH. Ukratko, nastavak bogaćenja pojedinih šerifa koji posluju sa smećem, a na štetu okoliša i javnog interesa. 

Udruge i inicijative okupljene u mrežu Zero Waste Hrvatska i platformu za borbu protiv zagađenja plastikom nastaviti će borbu za unaprjeđenje zakonodavstva RH u skladu sa zaštitom okoliša i javnim interesom.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.