hr en
  • change the contrast
  • change the font

Policija u Italiji preuzela temoelektranu na ugljen zbog zagađenja i pokrenula istragu protiv odgovornih

Tirreno power2

U utorak 11.03. policija je preuzela termoelektranu (TE) na ugljen u vlasništvu tvrtke „Tirreno Power“ u mjestu Vado Ligure na sjeverozapadu Italije, nakon što je sud u Savoni uvažio zahtjev Tužiteljstva za zatvaranje TE. Također, Tužiteljstvo je pokrenulo istragu protiv bivšeg i sadašnjeg direktora TE zbog ekološke katastrofe i kaznenog djela sa smrtnim posljedicama.

Tužiteljstvo tvrdi kako je zbog rada ove TE na ugljen u periodu između 2000. i 2007. došlo do 442 smrtna slučaja, gotovo 2.000 slučajeva hospitalizacije odraslih zbog respiratornih i kardiovaskularnih bolesti te 450 slučajeva hospitalizacije djece zbog respiratornih bolesti i napadaja astme između 2005. i 2012. Utvrđeno je kako rad TE nije bio usklađen s pojedinim odredbama o zaštiti okoliša te da je postojao manjkav sustav nadzora rada.

Pozitivno je u ovom slučaj da je sud u Italiji shvatio da zagađenje ubija ljude, da je netko odgovoran za to i da istragom treba utvrditi identitet odgovornih te ih kazniti. Uvjereni smo da ćemo ubuduće taj pristup sve češće vidjeti u Europi.

TE u Vado Ligure nije jedina protiv koje je pokrenut postupak pred talijanskim sudovima zbog šteta po zdravlje i okoliš. Na sudu u Rovigu je i Enel, talijanski energetski gigant, zbog emisija termoelektrane u mjestu Porto Tolle. Tužitelji – Državno odvjetništvo, ministarstva zdravlja i okoliša zajedno s organizacijama za zaštitu okoliša pokrenuli su postupak zbog, kako je navedeno u tužbi, "okolišne katastrofe". Državno odvjetništvo zatražilo je od nacionalnog Instituta za zaštitu i istraživanje okoliša (ISPRA) vještačenje šteta koje je prouzrokovala termoelektrana. U siječnju 2014. objavljeni su rezultati ekspertize – procijenjeno je da je država pretrpjela 3,6 milijardi eura štete zbog okolišnih i zdravstvenih posljedica emisija termoelektrane te je to i iznos naknade za štetu koja se u sudskom postupku zahtijeva od Enela. Zdravstvene štete procijenjene su na 2,6 milijardi eura i odnose se na preuranjene smrti i zdravstvene poteškoće pogođenog stanovništva, naročito djece, a preostali se iznos odnosi na štete u okolišu. 

Ovi slučajevi su važna lekcija za sve zagađivače u Hrvatskoj, a osobito za HEP i novoosnovanu tvrtku „Luka Ploče energija“ koji žele graditi TE na ugljen u Plominu i u Pločama.

Valja podsjetiti kako je Greenpeace na proljeće prošle godine objavio analizu vanjskih troškova TE „Plomin C“, gdje je zaključak bio:

  • Onečišćenje zraka uzrokovat će preranu smrt oko 17 ljudi na godinu. Uz očekivani vijek trajanja od 40 godina „Plomin C“ statistički će biti odgovoran za čak 680 smrtnih slučajeva.
  • „Plomin C“ će svake godine u prosjeku uzrokovati 2.671 napadaj astme
  • Ukupno se procjenjuje gubitak od 3.970 radnih dana na godinu zbog bolesti.

Nadamo se da će na sličan način i hrvatski sudovi početi uvažavati činjenicu da je zagađivanje okoliša zločin, da odgovorni trebaju biti kažnjeni te da se izgradnja planiranih štetnih projekata treba onemogućiti.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.