hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Policija u Italiji preuzela temoelektranu na ugljen zbog zagađenja i pokrenula istragu protiv odgovornih

Tirreno power2

U utorak 11.03. policija je preuzela termoelektranu (TE) na ugljen u vlasništvu tvrtke „Tirreno Power“ u mjestu Vado Ligure na sjeverozapadu Italije, nakon što je sud u Savoni uvažio zahtjev Tužiteljstva za zatvaranje TE. Također, Tužiteljstvo je pokrenulo istragu protiv bivšeg i sadašnjeg direktora TE zbog ekološke katastrofe i kaznenog djela sa smrtnim posljedicama.

Tužiteljstvo tvrdi kako je zbog rada ove TE na ugljen u periodu između 2000. i 2007. došlo do 442 smrtna slučaja, gotovo 2.000 slučajeva hospitalizacije odraslih zbog respiratornih i kardiovaskularnih bolesti te 450 slučajeva hospitalizacije djece zbog respiratornih bolesti i napadaja astme između 2005. i 2012. Utvrđeno je kako rad TE nije bio usklađen s pojedinim odredbama o zaštiti okoliša te da je postojao manjkav sustav nadzora rada.

Pozitivno je u ovom slučaj da je sud u Italiji shvatio da zagađenje ubija ljude, da je netko odgovoran za to i da istragom treba utvrditi identitet odgovornih te ih kazniti. Uvjereni smo da ćemo ubuduće taj pristup sve češće vidjeti u Europi.

TE u Vado Ligure nije jedina protiv koje je pokrenut postupak pred talijanskim sudovima zbog šteta po zdravlje i okoliš. Na sudu u Rovigu je i Enel, talijanski energetski gigant, zbog emisija termoelektrane u mjestu Porto Tolle. Tužitelji – Državno odvjetništvo, ministarstva zdravlja i okoliša zajedno s organizacijama za zaštitu okoliša pokrenuli su postupak zbog, kako je navedeno u tužbi, "okolišne katastrofe". Državno odvjetništvo zatražilo je od nacionalnog Instituta za zaštitu i istraživanje okoliša (ISPRA) vještačenje šteta koje je prouzrokovala termoelektrana. U siječnju 2014. objavljeni su rezultati ekspertize – procijenjeno je da je država pretrpjela 3,6 milijardi eura štete zbog okolišnih i zdravstvenih posljedica emisija termoelektrane te je to i iznos naknade za štetu koja se u sudskom postupku zahtijeva od Enela. Zdravstvene štete procijenjene su na 2,6 milijardi eura i odnose se na preuranjene smrti i zdravstvene poteškoće pogođenog stanovništva, naročito djece, a preostali se iznos odnosi na štete u okolišu. 

Ovi slučajevi su važna lekcija za sve zagađivače u Hrvatskoj, a osobito za HEP i novoosnovanu tvrtku „Luka Ploče energija“ koji žele graditi TE na ugljen u Plominu i u Pločama.

Valja podsjetiti kako je Greenpeace na proljeće prošle godine objavio analizu vanjskih troškova TE „Plomin C“, gdje je zaključak bio:

  • Onečišćenje zraka uzrokovat će preranu smrt oko 17 ljudi na godinu. Uz očekivani vijek trajanja od 40 godina „Plomin C“ statistički će biti odgovoran za čak 680 smrtnih slučajeva.
  • „Plomin C“ će svake godine u prosjeku uzrokovati 2.671 napadaj astme
  • Ukupno se procjenjuje gubitak od 3.970 radnih dana na godinu zbog bolesti.

Nadamo se da će na sličan način i hrvatski sudovi početi uvažavati činjenicu da je zagađivanje okoliša zločin, da odgovorni trebaju biti kažnjeni te da se izgradnja planiranih štetnih projekata treba onemogućiti.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.