hr en
  • change the contrast
  • change the font

Konačno pravedniji računi i kvalitetnija usluga odvoza otpada u Zagrebu

51706424359 04171b2631 4k

Akcija: Europski tjedan smanjenja otpada (26.11.2021.)

Predložena odluka, koja regulira prikupljanje i naplatu odvoza otpada u Zagrebu, velik je korak u dobrom smjeru jer će omogućiti pravednije račune, više recikliranja i smanjenje otpada na Jakuševcu.

Prijedlog odluke donosi novosti vezane uz model prikupljanja otpada pri čemu bi se svi spremnici stavili pod ključ kako bi se onemogućio pristup trećim osobama. “Smatramo da je to dobar potez za kojeg se godinama zalažemo jer bi se boljim nadzorom omogućilo pravilnije odvajanje otpada pa bi u konačnici i postotak recikliranja bio veći. To je dokazano u nizu uspješnih gradova diljem EU poput Ljubljane, tzv. europske prijestolnice čistoće”, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Što se modela naplate tiče, predloženom odlukom se uvodi djelomična naplata po količini miješanog otpada i omogućuje ljudima da većim odvajanjem utječu na smanjenje svojih računa. To je svakako pozitivan pomak u odnosu na dosadašnju nepravednu naplatu po kvadraturi i broju članova kućanstva jer motivira ljude na odvajanje i smanjenje otpada. “Doći će do značajnog smanjenja računa onima koji su nepravedno plaćali visoke račune zbog veće kvadrature ili većeg broja ukućana. Računi će se smanjiti i onima koji će pravilno postupati s otpadom te koristiti predviđene popuste, a povećati onima koji ne odvajaju otpad, kao što nalaže Zakon o otpadu”, komentirao je Košak.

U predloženom modelu velik će izazov biti nadzor nad odvajanjem i korištenjem službenih vrećica za miješani otpad. Potrebno je osigurati sve preduvjete za utvrđivanje neodgovornih pojedinaca kako se zakonom propisane ugovorne kazne ne bi naplaćivale ljudima koji se trude pridržavati pravila. U tu svrhu treba ojačati službu komunalnog redarstva te uvesti dodatne modele nagrađivanja onih koji se pridržavaju pravila. “Očekujemo dugoročno prihvaćanje i našeg prijedloga da se vrećice za miješani otpad zamijene s prilagođenim manjim spremnicima i otpadomjerima”, dodao je Košak te pojasnio: “Tako bi se smanjio ekološki otisak jednokratnih vrećica te omogućio još bolji sustav individualizacije i kontrole pridržavanja pravila”.

Kontroliranije prikupljanje otpada te naplata koja nagrađuje trud onih koji odvajaju dugogodišnji su zahtjevi Zelene akcije. “Njih smo iznijeli i u sklopu radne skupine koja je raspravljala o ovom prijedlogu. Drago nam je da su ti prijedlozi prihvaćeni”, rekao je Košak. Prihvaćen je i prijedlog da se uvedu popusti za kompostiranje, poveća učestalost odvoza plastike i papira te besplatnog odvoza glomaznog otpada, da vrećice za biootpad budu manjeg volumena itd.

U svrhu dodatnog poboljšanja, treba omogućiti i vrećice manjeg volumena za miješani otpad. Također, potrebno je postupno smanjiti predloženi iznos fiksnog dijela cijene od 45 kuna, sukladno smanjenju troškova komunalnog poduzeća Čistoća vezanih za oporabu otpada koji se financiraju iz tog iznosa. “Pohvalno je što se krenulo u samostalnu oporabu otpada kako bi se smanjilo plaćanje privatnim poduzećima. Očekujemo što bržu izgradnju potrebnih postrojenja, prvenstveno sortirnice, kompostane i centra za ponovnu uporabu otpada”, kazao je Košak.

Nakon dugogodišnjeg kaosa i neslavne titule europske prijestolnice smeća iz 2015. godine, kada je Zagreb bio najgora EU metropola u odvajanju otpada, napokon se krenulo u dobrom smjeru. “Uz manja poboljšanja i pravilnu implementaciju ove odluke, omogućilo bi se postizanje većeg postotka reciliranja i smanjenja odlaganja otpada. Prostora za unaprijeđenje još ima pa pozivamo sve zainteresirane da se uključe u javno savjetovanje koje traje do 19. veljače”, zaključio je Košak.

Komentari Zelene akcije na prijedlog odluke upućeni u javnom savjetovanju nalaze se u prilogu.

 

Documents

Komentari Zelene akcije na prijedlog odluke o odvozu i naplati otpada u Zagrebu_15.2.2022.

PDF 294 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.