hr en
  • change the contrast
  • change the font

Inicijativa Vratite magnoliju zahtijeva od Gradske skupštine da osudi devastaciju na Meštrovićevom paviljonu i zelenilu oko njega!

Paviljon

Na jučerašnjem (13.6.2018.) jedanaestom po redu protestnom druženju Inicijative „Vratite magnoliju“ održana je tribina s predstavnicama_ima pet klubova gradskih zastupnika_ca.

Tijekom tribine s predstavnicima i predstavnicama pet klubova zastupnika, Inicijativa „Vratite magnoliju” zatražila je da se klubovi izjasne o tome kako će glasati na idućoj, četrnaestoj sjednici Gradske skupštine. Svi oporbeni klubovi izjasnili su se da će podržati zaključak koji predlažu klubovi Lijevog bloka i GLAS-a, a kojim se „traži hitna obustava radova“ na Trgu žrtava fašizma „dok se ne provede stručna i javna rasprava, provede savjetovanje s Vijećem Gradske četvrti Donji grad i pribavi očitovanje Ministarstva kulture o radovima…“.

Stotinjak okupljenih građana i građanki imalo je priliku postavljati pitanja prisutnim predstavnicama_ima klubova: Sandri Švaljek (klub nezavisne liste S.Š.), Mateju Mišiću (SDP), Dubravki Brezak Stamać (HDZ), Tomislavu Tomaševiću (Lijevi blok) i Anki Mrak-Taritaš (GLAS), dok se klubovi stranaka Milan Bandić 365 i Neovisni za Hrvatsku nisu odazvali pozivu.

Na najbitnije pitanje postavljeno na panelu „Kako će glasati Vaš klub na idućoj sjednici gradske skupštine na temu točke dnevog reda 15. Prijedlog zaključka o hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma?“, predstavnici četiri oporbena kluba su odgovorili pozitivno, dok je predstavnica kluba HDZ-a, partnera u vladajućoj koaliciji, odgovorila kako će njihov klub „pažljivo proučiti stav i mišljenje struke, posebno stav Ministarstva kulture“.

Inicijativa „Vratite magnoliju“ poziva sve gradske zastupnike_ce da osude devastaciju na Meštrovićevom paviljonu i zelenilu oko njega! S obzirom kako su do sada ustanovljene brojne nepravilnosti u realizaciji ovog „zahvata“, te kako su se relevantna struka i brojni građani i građanke jasno izjasnili protiv ove devastacije, Inicijativa smatra neophodnim da Gradska skupština jasno stane u zaštitu provedbe temeljnih pravila koja su na snazi s ciljem zaštite kulturnih dobara u gradu te stavova javnosti i svojih birača.

Inicijativa će pratiti rezultate glasanja i svakako osigurati da javnost bude upoznata s time kako je glasao svaki zastupnik_ca i kako bi se znalo poimence kome su važniji koruptivni i/ili klijentelistički interesi od zaštite jednog od kapitalnih kulturnih dobara u gradu.
 

Inicijativu "Vratite magnoliju" čine: Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa “A kad će park”, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani  iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD.

Podupiratelji Inicijative : Savica ZA Park, inicijativa Samoborček i inicijativa Spasimo potok Črnomerec te brojne građanke i građani grada Zagreba

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.