hr en
  • change the contrast
  • change the font

Bolnice trebaju čuvati, a ne narušavati zdravlje! NE spalionici!

8482563296 4e1257d1f3 o  2

KBC Zagreb treba odustati od izgradnje spalionice infektivnog otpada zbog velike potencijalne ugroze za stanovništvo i okoliš, financijske neodrživosti i neusklađenosti s prostorno-planskom dokumentacijom Grada Zagreba.

Infektivni otpad iz bolnica potrebno je zbrinuti široko dostupnim tehnologijama koje omogućuju iskorištavanje sirovina bez utjecaja na okolinu, a spalionica otpada to nikako nije jer otpad pretvara u toksičan pepeo uz mizerne količine proizvedene energije i velike štete za okoliš. To jasno poručuje Svjetska zdravstvena organizacija, kao i EU u okviru strategije za kružno gospodarstvo i očuvanje resursa, koji se spaljivanjem uništavaju.

Zelena akcija podržava Građansku inicijativu - Stop spalionici Rebro KBC Zagreb! te pozivamo stanovnike i stručnu javnost da se do 30. siječnja uključe u javnu raspravu o neadekvatnoj Studiji utjecaja na okoliš (SUO) i iskažu svoje protivljenje ovom projektu.

Neki od glavnih razloga zašto treba odustati od planirane izgradnje spalionice infektivnog otpada:

  • Spalionice infektivnog otpada su najniže na listi prioriteta zbrinjavanja infektivnog otpada koje propisuje EU i Svjetska zdravstvena organizacija, a to se navodi i u Pravilniku o gospodarenju medicinskim otpadom. Dakle, postoje puno bolja rješenja, koja su primijenjena diljem svijeta. Primjerice, autoklaviranje (parna sterilizacija) kojim opasni infektivni otpad postaje neopasni te se dobar dio potom može iskoristiti u procesu recikliranja. Na taj se način čuvaju resursi, ali i velike količine energije, puno veće nego što bi se dobilo spaljivanjem infektivnog otpada. SUO uopće ne razmatra varijantna rješenja (iako postoji niz drugih načina oporabe infektivnog otpada), što ne čudi jer bi analiza pokazala da postoje okolišno i financijski puno prihvatljivija rješenja od spaljivanja. 
  • Spalionice otpada najskuplji su način zbrinjavanja otpada! Osim investicijskog troška potrebno je uzeti u obzir i iznimno visoke operativne troškove zbog potrebe za mijenjanje i zbrinjavanje toksičnih filtera, kao i visoke troškove zbrinjavanja toksičnog otpadnog pepela koji nastaje spaljivanjem. SUO nema adekvatnu financijsku analizu koja bi uključivala sve troškove i time je financijska održivost ovog projekta itekako upitna, unatoč navodnom financiranju investicijskog troška putem EU fondova.
  • Spalionice otpada, iako rade na principu suvremenih tehnologija, emitiraju štetne plinove poput dioksina, furana i teških metala, a često i prekoračuju dozvoljene vrijednosti. Time zagađuju zrak i štete ljudskom zdravlju jer su ti spojevi opasni i u najmanjim količinama, a posebice ako je riječ o višegodišnjoj izloženosti. To potvrđuje niz studija izrađenih od strane ovlaštenih laboratorija. SUO ne daje zadovoljavajuća rješenja za sprječavanje emisija štetnih plinova, niti za postupanje u slučaju problema u radu postrojenja. Dodatno, upitna je i kontrola rada postrojenja od strane nadležnih institucija, s obzirom na poznatu inertnost u drugim slučajevima, primjeri Marišćine i Kaštijuna gdje su nadležne institucije uvjeravale da je sve u skladu s dozvoljenim emisijama, a stanovnici jedva disali od zagađenog zraka. Dakle, SUO samo opravdava gradnju spalionice, zanemarujući brojne štetne utjecaje. Povjerenje u institucije ne ulijevaju ni izjave nadležnog ministra Filipovića koji i ne zna da je njegovo ministarstvo odgovorno za javnu raspravu i donošenje rješenja za ovaj projekt.
  • Spalionica otpada u prostoru KBC Rebro nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom, konkretno Generalnim urbanističkim planom (GUP) Grad Zagreba. Zbog toga je Zelena akcija Ministarstvu prostornog uređenja podnijela zahtjev za poništenje potvrde Gradskog ureda. Naime, spalionica ne spada u funkciju osnovne namjene KBC Rebro, a to je zdravstvena zaštita (D3 namjena urbanog pravila 1.8.) kako to propisuje zagrebački GUP, naročito uzimajući u obzir kako se na tom prostoru namjerava spaljivati kruti infektivni medicinski otpad iz svih KBC-ova Zagreb.

Uključite se i zaustavimo ovu nepotrebnu i štetnu spalionicu!

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.