hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zelena akcija poziva zastupnike vladajuće koalicije da odbace prijedlog Energetske strategije

Apel saborskim zastupnicima vladajuće koalicije: odbacite Prijedlog strategije energetskog razvoja RH!

Poštovani saborski zastupnici,

Nakon jučerašnje rasprave o Prijedlogu nove Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske, želimo Vam još jednom uputiti apel i pozvati Vas da vratite prijedlog Strategije predlagaču na temeljitu doradu. Uz čestitke zastupnicima HNS-a i SDP-a, koji su argumentirano odbacili ovaj prijedlog, izražavamo duboku zabrinutost i razočaranje iskazanom podrškom ovom prijedlogu Strategije od strane zastupnika vladajuće koalicije i njenih satelita.

Očekivali smo kako će, nakon razotkrivanja skandaloznog načina poslovanja u Hrvatskoj elektroprivredi, Vlada sama povući prijedlog Strategije na doradu, budući je Strategija svojim sadržajem upravo odraz takvog poslovanja. Upućivanjem ovog prijedloga Strategije na usvajanje, i nova Vlada pokazuje da zapostavlja stav javnosti i zaštitu javnog interesa u energetskom sektoru, te omogućuje interesnim grupama da ostvaruju zaradu na uvozu prljavih tehnologija.

Poštovani saborski zastupnici vladajuće koalicije, ostali ste zadnja formalna prepreka nuklearnom i ugljenom lobiju, čijem utjecaju je i nova Vlada RH očito popustila! Mi ne sumnjamo da će se hrvatska javnost odlučno oduprijeti štetnim projektima predviđenim ovom Strategijom, ali, Vi, kao naši zastupnici, imate priliku to učiniti u naše ime, i potvrditi da vam je javni interes i boljitak iznad bilo kojeg lobija.

Usvajanje ovog prijedloga Strategije imalo bi za posljedicu i potpunu marginalizaciju Sabora u kreiranju energetske politike zemlje, budući da usvajanjem ove Strategije dajete podršku svim mogućim štetnim projektima kao i reformama energetskog sektora, te pokazujete kako Sabor nije u stanju privoliti Vladu da ispoštuje elementarne zakonske obveze (npr. raspravu o provedbi dosadašnje energetske Strategije).

Podsjećamo, Zelena akcija smatra kako je ovaj prijedlog još lošiji od bilo kojeg od tri ponuđena scenarija predstavljena prošle godine u prvom prijedlogu Strategije, budući da nudi gradnju dvije termoelektrane na ugljen, otvara vrata gradnji nuklearne elektrane i odlagališta radioaktivnog otpada, provedbi projekta Družba Adria, te cilj od 20 % obnovljivih izvora energije do 2020. pretvara u farsu uključivanjem velikih hidroelektrana među njih, što je u suprotnosti sa zakonodavstvom EU.

Pored toga, Vama su sada poznate činjenice koje nisu bile poznate u vrijeme kad je Strategija izrađivana:

  • Strategija se bazira na predviđenom stalnom godišnjem rastu BDP-a od 5%, što je, nažalost, daleko od zbilje,
  • novi prijedlog Strategije smanjuje cilj za obnovljive, a Europska Unija je donijela, početkom godine,  zakonodavni paket koji OBVEZUJE dosezanje cilja od 20% učešća obnovljivih izvora energije (energija sunca, vjetra i biomase, a bez velikih hidroelektrana!) do 2020, i poziva na povećanje energetske učinkovitosti za 20% u istom periodu,
  • Strategija nas gura u energetsku rasipnost i sve veći uvoz fosilnih goriva, a Međunarodna energetska agencija nedavno je ispravila svoje procjene buduće proizvodnje nafte, i upozorava na moguće globalne nestašice nafte već polovicom sljedećeg desetljeća, i na izvjestan pad proizvodnje nakon toga, a opskrbu zemnim plinom iz Rusije već sada procjenjuje izuzetno rizičnom.

Poštovani zastupnici, pozivamo vas da odbacite ovaj Prijedlog strategije energetskog razvoja RH, te da naložite Hrvatskoj Vladi hitnu izradu nove, krizne, energetske strategije bazirane na pretpostavkama:

  • dosljednom usvajanju ciljeva Europske Unije od 20% obnovljivih (bez velikih hidroelektrana!) i 20% porasta energetske učinkovitosti do 2020,
  • realnijim procjenama rasta potrošnje i cijena klasičnih energenata,
  • ozbiljnih nestašica nafte na svjetskom tržištu i ruskog plina već od polovice sljedećeg desetljeća i sve manjih mogućnosti njihove nabave nakon toga.

HRVATSKA TREBA GRADITI SVOJ RAZVOJ  KAO TURISTIČKA DESTINACIJA OČUVANE PRIRODE I NA PROIZVODNJI ZDRAVE HRANE, A U TAKVU VIZIJU SE NE MOŽE UGURATI NUKLEARNE ELEKTRANE I ELEKTRANE NA UGLJEN!

kontakt:
Toni Vidan, voditelj Energetskog programa Zelene akcije, mob: 098 385 650

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.