hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zelena akcija pokrenula kampanju “Pravda za Vrginmost”

Vrginmost web

Zelena akcija je pokrenula kampanju “Pravda za Vrginmost” kao podršku lokalnoj građanskoj inicijativi “Stop Phaten Plastic Recycling”.

Cilj kampanje je zaustaviti nasilje koje zagađivač provodi nad lokalnom zajednicom i okolišem, osigurati odštetu i da institucije pošteno kazne odgovorne. 

Naime, od kad je Sisačko-moslavačka županija izdala dozvolu zagađivaču, koji je otvorio tvrtku za “gospodarenje otpadom” u Vrginmostu u Općini Gvozd, zajednica se guši u svim oblicima plastike i plastičnog otpada, mikroplastici i nusproduktima taljenja. Samo neki od primjera mogućih posljedica po zdravlje mještanki i mještana su neplodnost, spontani pobačaji i oboljenja od raka.

Treba naglasiti kako je Vrginmost maleno mjesto u Općini Gvozd, osiromašenom području posebne državne skrbi, prepunom djece i mladih čija su škola i vrtić na 100 metara od postrojenja za taljenje plastike. Osim djece, velik dio stanovništva čine žene, posebno starije dobi, koje su najpodložnije različitim vrstama oboljenja. Samo neki od primjera mogućih posljedica po zdravlje su neplodnost, spontani pobačaji i rak.

Mještanima su bila obećana nova radna mjesta koja su oni prihvatili, međutim, nakon što su vidjeli o kakvom “gospodarenju otpadom” je riječ, momentalno su odustali. Umjesto radnih mjesta, dobili su gusti crni dim i zagađenje okoliša koje može ostaviti dugotrajne posljedice na kvalitetu njihova života.

Usprkos tome što je državni inspektorat županiji naložio ukidanje radne dozvole, postrojenje i dalje radi iza zaključanih radi, dok nadležni šute, a institucije ne reagiraju.

U sklopu kampanje, organizira se niz javnih događanja u Vrginmostu (Općina Gvozd) i Zagrebu. Dio kampanje bit će i posebno izdanje “Srpnja bez plastike” koje će se održati u Vrginmostu i Zagrebu.

AKTIVNOSTI

  • 3.7.2024. / Zagreb / Perfromans povodom Međunarodnog dana bez plastike i Srpnja bez plastike
  • 4.7.2024. / 15.00 / Vrginmost / Prosvjed “Pravda za Vrginmost u Općini Gvozd”
  • 5.7.2024. / 9.00 - 23.00  / Vrginmost / “Srpanj bez plastike” u Vrginmostu

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.