hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zelena akcija pokrenula dobrotvornu akciju za Nikolu Teslu - branitelja okoliša

Tesla video zadnjikadar

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Zelena akcija je pokrenula dobrotvornu akciju “Doniraj za Nikolu Teslu - branitelja okoliša”.

„Pomozimo Nikoli da pokrije ogromne, i rastuće, sudske troškove u iznosu od 86.000 kuna pa da tako njemu i njegovoj obitelji damo priliku za bolji početak“, izjavio je Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.

Nikola Tesla nije lažno ime u svrhu zaštite identiteta. Naš Nikola Tesla, čuvar okoliša, godinama se borio protiv velikog odlagališta otpada i lokalnih moćnika Općine Starigrad-Paklenica. To ga je puno koštalo jer je, među ostalim, izgubio sudski postupak. „Odlučili smo pokrenuti dobrotvornu akciju kako bismo ovog puta svi stali u obranu Nikole i tako mu pomogli i zahvalili na predanoj borbi za okoliš i prirodu“, pojasnio je Ćerimagić.

Mnogi znaju za našeg Nikolu Teslu, ili barem nekog poput njega, iako nije poznat poput svog imenjaka, slavnog znanstvenika. “Nikola Tesla iz Paklenice jedan je od nas, ‘običnih ljudi’, kojima je neobično stalo do čistog i zdravog okoliša i zbog toga su na udaru lokalnih moćnika”, dodao je Ćerimagić. Nažalost, priča o Nikoli nije toliko neobična. Zelena akcija svakodnevno zaprima slučajeve u kojima su priroda i bioraznolikost uništavane odlukama lokalnih moćnika, a kojima se rijetki usude suprotstaviti. 

Znanstvenici istovremeno upozoravaju da se opasno približavamo šestom velikom izumiranju vrsta i da moramo učiniti sve da to zaustavimo. Zelena akcija zato podržava sve one koji nesebično i požrtvovno rade na zaštiti okoliša i prirode. „Ako dopustimo da izumre građanska hrabrost u suprostavljanju moćnicima koji žrtvuju našu budućnost za svoju kratkotrajnu korist, izgubit ćemo i bitku za bioraznolikost. Zato, zaštitimo one koji štite okoliš i prirodu. Pomozimo branitelju okoliša, Nikoli Tesli“, zaključio je Ćerimagić.

Više o akciji i Teslinoj priči saznajte na ovdje, a službeni video pogledajte na YouTube-u. Kampanju pratite putem njihovih društvenih mreža Zelene akcije.

Zbog rastućih sudskih troškova i troškova ove akcije, cilj je do 25. lipnja skupiti 100.000 kuna. Donirati se može skeniranjem QR koda ili direktnom uplatom na službeni račun ove dobrotvorne akcije pri udruzi Zelena akcija - IBAN: HR4924840081502026231, poziv na broj: 05-2022, model: HR00, opis plaćanja: Donacija za Nikolu Teslu, SWIFT: RZBHHR2X.

Dokumenti

Dobrotvorna akcija za Nikolu Teslu - QR kod

PDF 20.2 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.