hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Dobrotvorna akcija: Doniraj za Nikolu Teslu – branitelja okoliša!

Tesla za webobjava

Nikola Tesla brani okoliš - obranimo i mi njega! Nikola Tesla se, kao David protiv Golijata, u ovom dobu bori protiv lokalnih moćnika Općine Starigrad. Dugogodišnja bitka protiv velikog odlagališta otpada i za zdrav okoliš, puno ga je koštala.

Pokrenuli smo dobrotvornu akciju kako bismo ovog puta svi stali u obranu Nikole Tesle i na taj mu način pomogli i zahvalili na predanoj borbi za okoliš i prirodu.

Donacijom kroz ovu dobrotvornu akciju možete pomoći Nikoli da pokrije ogromne (i rastuće) sudske troškove u iznosu od 86.000,00 kuna te njemu i njegovoj obitelji dati priliku za bolji početak.

Zbog rastućih sudskih troškova i troškova ove akcije, cilj je skupiti 100.000 kuna.

Donirati možete skeniranjem QR koda:

ili direktnom uplatom na službeni račun ove dobrotvorne akcije pri udruzi Zelena akcija - IBAN: HR4924840081502026231, poziv na broj: 05-2022, model: HR00, opis plaćanja: Donacija za Nikolu Teslu, SWIFT: RZBHHR2X.

Akcija traje od 23. svibnja do 25. lipnja.

NAPOMENA: Zelena akcija zadržava pravo odbijanja i povrata za svaku donaciju primljenu u okviru ove kampanje. Za odbijene donacije povrat će biti izvršen najkasnije 7 dana od dana završetka kampanje, 25. lipnja 2022. godine. Cilj je ove dobrotvorne akcije prikupiti 100.000,00 kn, a  koji se skuplja na podračunu otvorenom samo za ovu svrhu. Iznos uključuje Nikoline sudske troškove te troškove organiziranja ove dobrotvorne akcije (snimanje i produciranje videa, otkup arhivske građe HRT-a, promotivni materijali, logistički troškovi itd.). Nakon dostizanja cilja, Zelena akcija će obustaviti primanje donacija. Sva eventualno neutrošena sredstava, nakon pokrivanja Nikolinih sudskih troškova i troškova organizacije dobrotvorne akcije, bit će uplaćena u korist inicijative Ljudi za ljude.

Tko je Nikola Tesla?

Možda ste pomislili da je Nikola Tesla lažno ime koje koristimo da bi zaštiti identitet ovog čuvara okoliša. Ne, čovjek se stvarno zove Nikola Tesla! Naš Nikola Tesla je ovlašteni vodič u Parku prirode Velebit i sezonski vodič u NP Paklenica, speleolog pripravnik, imenjak poznatog znanstvenika, a ovakve priče o ugnjetavanju boraca i borkinja za okoliš, te žrtvi koje moraju podnijeti, istinite su priče koje se prečesto događaju u Hrvatskoj. 

Nikola Tesla rođen je u Zagrebu, djetinjstvo i mladost proveo je u Parizu, a u Starigrad-Paklenicu, u kuću svoje majke, s obitelji se vratio 2007. godine. 

O čemu se radi?

Odmah po dolasku, Nikolu zatiču problemi. Naime, u ožujku 2007. godine, Općina Starigrad dodjeljuje teren tik uz njegovu kuću lokalnom komunalnom poduzeću za gospodarenje otpadom. Teren, smješten između Nikoline kuće i zaštitne šume, poduzeće za otpad zatrpava raznim građevinskim i ostalim otpadom te koristi za držanje i pranje kamiona za odvoz smeća. Osim što svakodnevno teška mehanizacija kontinuirano prolazi kraj kuće i ispod prozora Nikoline obitelji, a svoje operacije obavljaju odmah kraj njihove kuće, ujedno uništavaju dvije tisuće metara kvadratnih šume te navoze osam i pol tisuća kubika raznog otpada. 

Nikola je uvjeren da se radi o nesporazumu i da sve može riješiti mirno i razumno, kroz predstavljanje svog problema načelniku općine i nadležnom pročelniku, za koje smatra da su izabrani da služe građanima i građankama. Međutim, Nikola se ubrzo suočio s fenomenom s kojim se „mali ljudi”u Hrvatskoj susreću svakodnevno - saznao je što su to lokalni šerifi.

Slijedilo je maltretiranje. Zagorčao mu se proces izdavanja dokumentacije za upis vlasništva, prijava inspektoratu za rad na crno i nezakonite gospodarske djelatnosti poučavanja sviranja gitare djeci lokalnog crkvenog zbora, odbijanje priključenja na vodoopskrbnu mrežu pa sve do kaznenih prijava za navodnu krađu vode (koje su nakon niza godina odbijene sudskom presudom).

Obratio se i svim vijećnicima Općinskog vijeća Općine Starigrad. Sudjelovao je na sjednicama Vijeća za vrijeme kojih je više puta predmet rasprave. Meta je ruganja, omalovažavanja, optužbi…

Život Nikoline obitelji pretvara se u svakodnevno maltretiranje i iživljavanje od strane lokalnih moćnika – od nemogućnosti da se zaposli radi kaznenog postupka koji je općina pokrenula protiv njega do vrijeđanja od strane radnika općinskog komunalnog poduzeća. „Zbog ‘Uvjerenja da se vodi kazneni postupak’ protiv mene, imao sam goleme probleme zarađivati za obitelj. Izolirani smo u sredini gdje živim. Malo tko želi sa mnom surađivati i raditi. Živimo od socijalne pomoći i redovno idemo u socijalnu samoposlugu Caritasa Zadarske nadbiskupije”, kaže Nikola.

Nikola obranio okoliš, ali izgubio pravnu bitku 

Međutim, Nikola nije odustao od borbe za zdrav okoliš koji nam je svima Ustavom zajamčen. Od 2009. godine, obraća se raznim institucijama - Policiji, Inspektoratu zaštite okoliša, Ministarstvu uprave, Ministarstvu zaštite okoliša, Hrvatskim šumama. Čak i kad uspije dokazati da se otpadom nezakonito i štetno po okoliš manipulira odmah do njegove kuće, čak i kad nadležne institucije narede vraćanje u prijašnje stanje, ništa se ne događa. 

Zbog svega, Nikola je 2012. godine, putem instituta besplatne pravne pomoći, tražio sudsku zaštitu i tužio općinu. Iako lokacija nikad nije vraćena u prvobitno stanje, ona je sanirana i komunalno poduzeće je više ne koristi za svoju tešku mehanizaciju. Mogli bi reći da je Nikola Tesla kroz godine aktivizma uspio osigurati koliko-toliko zdrav okoliš za svoju obitelj, ali i sve nas. Međutim, sudski postupak je Nikola izgubio i dužan je platiti ogromne i, zbog zateznih kamata,  rastuće sudske troškove - 86.000 kuna. 

Stoga, podržite ovu dobrotvornu akciju i pomozite Nikoli Tesli u daljnjoj obrani okoliša! 

Dokumenti

Dobrotvorna akcija za Nikolu Teslu - QR kod

PDF 20.2 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.