hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Potpišite peticiju protiv deregulacije nove generacije GMO-a!

Img 9944

Zahtijevamo zadržavanje stroge regulacije i označavanja organizama proizvedenih novim tehnikama genetičkog inženjerstva. Potpišite peticiju i poručite domaćim i EU političarima da želite znati što jedete i uzgajate!

Velike kemijske i sjemenske korporacije žele izbaciti novu generaciju genetski modificiranih organizama (GMO-a) na tržište, gurajući genetski modificiranu hranu na naša polja i tanjure bez našeg znanja.

Ove tvrtke već godinama lobiraju kod Europske komisije da se organizmi proizvedeni primjenom novih tehnika genetičkog inženjerstva izuzmu iz važećeg europskog zakonodavstva o GMO-ima, iznoseći pritom neutemeljene tvrdnje o navodnim doprinosima održivosti, smanjenju upotrebe pesticida i pozitivnim učincima na klimu. No, kako one istovremeno posjeduju i patente na sjeme proizvedeno ovim tehnikama, njihova istinska motivacija ostaje povećati vlastitu dobit. Takvo preuzimanje sjemena od strane industrije ozbiljno bi ugrozilo sjemensku autonomiju poljoprivrednika te ukupnu agrobioraznolikost.

Europska komisija sada planira isključiti nove GMO-e, koje naziva novim genomskim tehnikama (NGT), iz procesa za izdavanje odobrenja propisanog postojećim EU zakonodavstvom. Prema sadašnjim pravilima, stari i novi GMO-i prije stavljanja na tržište u EU moraju proći određenu proceduru, što osigurava procjenu rizika za zdravlje ljudi i okoliš, transparentnost za proizvođače i poljoprivrednike te jasno označavanje za potrošače. Izuzimanje novih GMO-a iz važeće legislative onemogućilo bi poljoprivrednicima, proizvođačima hrane, trgovcima i građanima da biraju hranu bez GMO-a. Imamo pravo odlučivati o tome što jedemo i uzgajamo na našim poljima!

  • Proizvodi nastali primjenom novih tehnika genetičkog inženjerstva su GMO-i i trebaju biti regulirani kao takvi, u skladu s načelom predostrožnosti. Svi GMO-i moraju proći strogu procjenu rizika i biti označeni kao genetski modificirani, kako bi se osigurala transparentnost kroz cijeli opskrbni lanac za građane i poljoprivrednike.
  • Potrebno je provesti više istraživanja o rizicima novih GMO-a za okoliš, bioraznolikost i zdravlje, o njihovim socioekonomskim učincima na poljoprivrednike i prehrambeni sustav, te raditi na razvoju metoda njihove detekcije u proizvodima. 
  • Nacionalne vlade i donosioci odluka u EU moraju promicati i podržavati dokazana rješenja za održivu i klimatski otpornu poljoprivredu, poput agroekoloških praksi i organske poljoprivrede, te zaštititi slobodu uzgajivača da rade bez dalekosežnih ograničenja nametnutih patentima na sjeme proizvedeno novim tehnikama genetičkog inženjerstva. 

Pozivamo Vladu RH, odgovorna ministarstva i donosioce odluka u EU da zauzmu čvrst stav protiv bilo kakvih pokušaja da se novi GMO-i izuzmu iz postojećeg EU zakonodavstva o GMO-ima te da podrže obaveznu procjenu rizika, transparentnost i označavanje svih GMO-a kako bi se osigurala sigurnost naše hrane te zaštitila priroda, okoliš i naše pravo na izbor. 

 

Za više informacija:

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.