hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Vlada jučer proglasila najveće nizinsko zaštićeno područje u Hrvatskoj

Meandar

Na jučerasnjoj sjednici Vlade RH konačno je usvojena Uredba kojom se podrucje Mure i Drave proglasava zasticenim podrucjem u kategoriji regionalnog parka. Ova Uredba se temelji na Zajednickoj deklaraciji o uspostavljanju prekogranicnog rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav koju je Hrvatska potpisala s Madjarskom 2009. godine.

Odluka o tome da će se ekosustav Mure i Drave preventivno zaštititi donesena je u još veljači 2008. godine na zakonski rok od tri godine u kojem periodu se trebalo stvoriti uvjete za uspostavljanje konačne zaštite. S procedurom se dosta odugovlačilo, a unutar određenih vladinih resora je došlo i do opiranja proglašenju pa se skoro odustalo od regionalnog parka. Nakon međuresornih konzultacija i uz pomoć lobiranja zainteresirane javnosti te udruga za zaštitu okoliša, Vlada je jučer donijela Uredbu u zadnji čas prije isteka zakonskog rok za proglašenje.

S ponosom možemo reći da je regionalni park Mure i Drave sa površinom od čak 87 680 hektara koje se proteže u 5 županija (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska i Osječko - baranjska županija) sada najveće zaštićeno nizinsko područje u Republici Hrvatskoj, ali i u okolnoj regiji. Ova odluka je bila i preduvjet za višenacionalnu nominaciju (Mađarske, Hrvatske, Austrije, Srbije i Slovenije) prema UNESCO-u za zaštićeni rezervat biosfere.

Kontakt:
Irma Popović Dujmović, voditeljica programa zaštite voda u Zelenoj akciji, 099 3149625

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.