hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Veliki partnerski projekt JEDRO istražit će javne politike vezane uz obnovljive izvore energije

Web  18

Naš je cilj kroz rad ove mreže istražiti osnovne elemente pojmova građanske energije te kroz analizu njihovih praksi ispitati glavne prepreke za njihovo šire korištenje. U odnosu na implementaciju instituta građanske energije u Hrvatskoj nastojat ćemo ponuditi rješenja kako bi ona bila što uspješnija.

Europska energetska tržišta trenutno se oslanjaju na velike elektrane za proizvodnju većine energije koja se koristi u svakodnevnom životu. Ovaj centralizirani energetski sustav ima visoku ovisnost o vanjskim dobavljačima, uvozu plina, nafte i ugljena. Kao odgovor na to, uvođenjem plana REPowerEU razvio se sveobuhvatan paket mjera za uštedu i proizvodnju čiste energije, uz diverzifikaciju europske opskrbe energijom prema ambicioznom cilju od 45% udjela obnovljive energije do 2030. godine. Ovaj paket mjera u značajnoj mjeri oslanja se na koncept građanske energije odnosno na koprodukciju električne energije.

Kao što je navedeno u normativnom paketu „Čista energija za sve Europljane” (Vijeće EU, 2019), izmjene i dopune Uredbe o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora i Uredbe o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište električne energije pružaju prilike i smjernice energetskim zajednicama za sudjelovanje u prijelazu na ekonomiju čiste energije.

 

---

Tekst je  objavljen u okviru projekta "JEDRO - Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad" koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda (broj ugovora: UP.04.2.1.06.0033). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna RH (15%). Ukupna vrijednost projekta iznosi 469.083,4 eura po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro, a razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2020. do 29. listopada 2023. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Zelene akcije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.