hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Ugostiteljski objekti bi trebali svima omogućiti besplatnu pitku vodu!

51324037249 4f24bab0af o

Zelena akcija je kao članica Platforme za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom u Hrvatskoj podnijela komentar u sklopu javnog savjetovanja na Nacrt prijedloga zakona o vodi za ljudsku potrošnju. Naglasila je kako bi pitka voda iz slavine trebala biti besplatno dostupna u ugostiteljskim objektima na zahtjev potrošača, odnosno gosta objekta. Voda u boci je tisuću puta skuplja od one iz vodovoda, a kvaliteta joj je često manja.

Naime, Direktiva (EU) 2020/2184 o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju poziva države članice da: „Radi promicanja upotrebe vode iz slavine namijenjene za ljudsku potrošnju države članice osiguravaju postavljanje vanjske i unutarnje opreme u javnim prostorima, ako je to tehnički izvedivo, na način koji je razmjeran potrebi za takvim mjerama i uzimajući u obzir posebne lokalne uvjete, kao što su klima i geografija.

Države članice mogu poduzeti i sljedeće mjere za promicanje upotrebe vode iz slavine namijenjene za ljudsku potrošnju:

(d) poticanje opskrbe takvom vodom besplatno ili uz nisku naknadu, za potrošače u restoranima, kantinama i ugostiteljstvu.“

Dodatno, članice Platorme predlažu da se uvede obveza za jedinice lokalne samouprave da instaliraju nove, mapiraju i održavaju postojeće česme za pitku vodu na javnim površinama, na što su još prošle godine pozivale gradske vlasti u sklopu kampanje Srpanj bez plastike. Izgradnjom i održavanjem česmi za pitku vodu pristup vodi osigurava se svim skupinama građanstva Republike Hrvatske te istovremeno utječe na smanjenje nepotrebne potrošnje jednokratne plastične ambalaže za negaziranu vodu. Jednokratna plastična ambalaža opterećuje sustav prikupljanja i odlaganja otpada te čišćenja plastičnog otpada u Hrvatskoj. Premda u Hrvatskoj imamo relativno visoku stopu prikupljanja plastičnih boca u sustavu povratne naknade, nepotrebno stvaramo otpad za čije je adekvatno gospodarenje nužno uložiti puno energije; od procesa prikupljanja, sortiranja i transporta preko radne snage do same reciklaže. 

Komentare Zelene akcije možete naći u nastavku.

 

Dokumenti

Komentar Zelene akcija na Nacrt prijedloga zakona o vodi za ljudsku potrošnju

PDF 536 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.