hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Svečano otvorena nova 'pametna škola' u Tuzlanskom kantonu

Ps 14

U srijedu, 6. ožujka 2019. godine, svečano je otvorena nova „pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu (TK) - obnovljena, energetski učinkovita JU Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Gradačcu (BiH). Na objektu škole su izvođeni građevinsko-zanatski radovi u vrijednosti oko 170.000 KM.

Provedene su sljedeće mjere energetske učinkovitosti:

  •  Postavljena je termoizolacija na vanjske zidove objekta;
  •  Postavljena je nova vanjska stolarija;
  •  Postavljena je termoizolacija na tavanu škole i fiskulturne dvorane;
  •  Postavljen je novi toplovodni kotao na pelet.

Svečanim presjecanjem vrpce na školskim vratima, Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ u Gradačcu dobila je titulu pametne, energetski učinkovite škole. Njenih 850 učenika i učenica ove zime imalo je mnogo toplije učionice nego ranije. Svečanu vrpcu su presjekli Husein Topčagić, Ministar unutrašnjih poslova u Vladi TK, Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije, Edis Dervišagić, načelnik općine Gradačac i Jasmina Ćatić, direktorica škole.

“Ova škola u toku svog postojanja pamtila  je teške, tužne i lijepe događaje. Ovaj danas je jedan od najznačajnijih u povijesti ove škole. Zahvaljujem se Vladi Tuzlanskog kantona koja je dio sredstava iz programa prekogranične suradnje usmjerila u sanaciju i energetsko utopljavanje ove škole. Vjerujem da će te aktivnosti, kao i ono što je napravljeno u proteklom periodu na uređenju dvorišta i izgradnji sportskog poligona u neposrednoj blizini ove škole, doprinijeti da učenici i nastavnici ove škole imaju puno kvalitetnije uvjete za rad“, rekao je  općinski načelnik, mr. sci Edis Dervišagić.

Nakon svečanog otvaranja obnovljene škole održan je okrugli stol na temu: „Učinci i potencijali energetske učinkovitosti u javnom sektoru“. Na okruglom stolu sudjelovali su: predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, predstavnici Brodsko-posavske županije, predstavnici resornih ministarstava u Vladi TK, načelnik Općine Gradačac, predstavnici općinskih službi, nevladine organizacije, članovi projektnog tima i uprava škole.

Pored prezentacije učinaka provedenih mjera na obnovljenoj školi, sudionici okruglog stola, između ostalog, diskutirali su o učincima provođenja mjera energetske učinkovitosti u javnim objektima, iskustvima Republike Hrvatske u realizaciji projekata koji se financiraju iz EU fondova te o potencijalu korištenja tih sredstava u BiH.

Energetska obnova škole realizirana je u okviru implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt provode: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

Ako se želite bliže upoznati s novom “pametnom školom” u TK, pogledajte letak.

Prilog RTV TK o ceremoniji otvaranja škole u Sapni može pogledati na poveznici.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.