hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Svečano otvaranje regionalnog natjecanja škola „Navike promijeni - školu opremi“

5.12.2017. godine u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli održan je svečani događaj službenog otvaranja regionalnog natjecanja škola „Navike promijeni – školu opremi“.

Na događaju su prisustvovali Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, dva zamjenika Župana Brodsko-posavske županije, Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković, članovi projektnog tima iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona,  predstavnici medija, i timovi svih 105 škola koje su se prijavile na natjecanje, i to 81 škola iz Tuzlanskog kantona (BiH) i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (HR).  

Natjecanje je obuhvatilo ukupno 37.596 korisnika_ca objekata osnovnih i srednjih škola.

Organizatori natjecanja su Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba, i Brodsko ekološko društvo (BED) iz Slavonskog Broda.

Cilj natjecanja je promocija energetske učinkovitosti te štednje energije i vode i to bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika_ca objekta. Natjecanje se provodi u projektnom području -  Tuzlanskom kantonu i Brodsko-posavskoj županiji.

Sve škole koje su se prijavile na natjecanje, natjecat će se u jednoj od kategorija: smanjenje potrošnje električne energije, smanjenje potrošnje vode, smanjenje potrošnje toplinske energije.

Tijekom natjecanja, same škole mogu unositi račune za kategorije u kojima se natječu. Za škole smo pripremili online kalkulator koji se može preuzeti na ovoj poveznici.

Nakon natjecanja, koje će trajati četiri mjeseca, od 1. prosinca 2017. godine do 31. ožujka 2018. godine, bit će proglašene dvije škole pobjednice - jedna u Tuzlanskom kantonu, a druga u Brodsko-posavskoj županiji.

Svaka škola - pobjednica bit će nagrađena sa:

  • fotonaponskim sistemom za proizvodnju električne energije;
  • solarnim laboratorijem kojeg ćemo u suradnji s učenicima_cama i osobljem škole opremiti s mnogo korisnih stvari (npr. solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj, solarne lampe, i sl.)

Sve škole koje sudjeluju u natjecanju mogu preuzeti i edukativnu brošuru ovdje gdje će pronaći mnogo korisnih savjeta kako uštedjeti energiju u svojim objektima.

Više fotografija sa svečanog otvaranja pogledajte na poveznici.

Popis škola koje se natječu.

Natjecanje se provodi u okviru prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE“. Vrijednost projekta je 1,6 milijuna eura, a financira se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Dokumenti

"Pametne škole" - edukativna brošura

PDF 1.21 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.