hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Summit 'Kina+16': Kina financira termoelektrane na ugljen koje truju i građane Hrvatske

Ugalj

Skoro 3,5 gigavata termoelektrana na ugljen moglo bi biti izgrađeno u jugoistočnoj Europi uz financijsku pomoć Kine. Ako se ti planovi ostvare, i Hrvatska će trpjeti štetne posljedice, pokazala je nova analiza mreže CEE Bankwatch, objavljena danas povodom summita “Kina +16” koji će se 12. travnja održati u Dubrovniku.

Dok većina EU članica postepeno odustaje od korištenja ugljena , zemlje jugoistočne Europe - Bosna i Hercegovina (BIH), Grčka, Kosovo, Rumunjska i Srbija - i dalje planiraju izgradnju novih termoelektrana na lignit odnosno smeđi ugljen. Takvi planovi nisu u skladu s Pariškim sporazumom, koji za cilj ima ograničiti porast globalne temperature na 1,5°C.

Međunarodne financijske institucije odustale su od financiranja ugljena, ali krediti kineskih banaka su i dalje dostupni te većina projekata očekuje financiranje upravo od kineske Eximbanke. 

Nedavno objavljena analiza Alijanse za zdravlje i okoliš (HEAL)  pokazuje kako svake godine zagađenje zraka iz termoelektrana na ugljen na Zapadnom Balkanu uzrokuje 3.900 preuranjenih smrti. Jedan od bitnijih nalaza istraživanja jest da se zagađenje zraka iz ovih termoelektrana ne zadržava unutar granica Zapadnog Balkana..

Jedna od najviše pogođenih zemalja je upravo Hrvatska. U Hrvatskoj je u 2016. godini zbog prekograničnog zagađenje iz termoelektrane bilo 164 preuranjenih smrti. Troškovi utjecaja na zdravlje su 2016. godine bili 251- 478 milijuna eura, što je jednako 8%-14% sveukupnih zdravstvenih troškova Republike Hrvatske za tu godinu. Ulaganja i razvoj novih termoelektrana na ugljen u regiji imat će još štetniji utjecaj na Hrvatsku.

“Dok vlade tvrde da bi nove termoelektrane na ugljen zagađivale manje nego postojeće, bitno je imati na umu da “čist ugljen” ne postoji. Svaka termoelektrane na ugljen emitira čestice sumporova oksida i dušičnog oksida, koje izazivaju respiratorne bolesti”, upozorio je Luka Tomac iz Zelene akcije te dodao: “Uz to, svaka nova termoelektrana dodatno pogoršava utjecaj klimatskih promjena. Isto tako, ni jedna termoelektrana koju Kina planira financirati na Zapadnom Balkanu neće biti u skladu s aktualnim EU standardima za smanjenje zagađenja zraka”.

Do sada su potpisana tri ugovora s kineskim bankama za kreditiranje termoelektrana na lignit u regiji: termoelektrana Stanari u BIH, koja je već izgrađena, Kostolac B3 u Srbiji i Tuzla 7 u BIH. Nažalost, postoje planovi za kreditiranje još najmanje šest termoelektrane na ugljen.

Europska komisija je 12. ožujka pozdravila ulogu Kine kao jednog od glavnih posrednika Pariškog sporazuma, ali i upozorila kako kineska podrška termoelektranama na ugljen u mnogim zemljama potkopava globalne ciljeve Pariškog sporazuma .

“Sve tvrtke, pa i i kineske, moraju igrati po EU pravilima. Nažalost, postoji sve više dokaza kako to ne rade. Svi projekti koje smo pratili ili krše zakonodavstvo o okolišu, državnoj pomoći i postupcima javne nabave ili su jednostavno ekonomski neisplativi. Ovim financiranjem će države biti osuđene na još nekoliko desetljeća korištenja skupog i štetnog ugljena”, izjavila je Pippa Gallop iz mreže CEE Bankwatch. “Međutim, osim termoelektrane Stanari u Bosni i Hercegovini, koja je 2016. godine puštena u rad, svi planovi za nove termoelektrane  kasne s provedbom pa ih nije prekasno zaustaviti”, zaključila je Gallop.

Analiza je dostupna na ovoj poveznici.

____________________________________________

Više informacija:

Sedam države-članice EU-a su već odustali od ugljena ili nisu nikad koristili, i još deset planira da prestane koristiti ugljen za proizvodnje struju do 2030. Izvor ovdje.

Nekoliko analize pokazuju da nije moguće uopće postići cilj ako izgradimo još infrastructure na fosilne gorive, npr: Alexander Pfeiffer, Richard Millar, Cameron Hepburn, Eric Beinhocker: The ‘2°C capital stock’ for electricity generation: Committed cumulative carbon emissions from the electricity generation sector and the transition to a green economy, 24.03.2016., http://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/publications/view/2119; Oil Change International et al: The Sky’s Limit: Why the Paris Climate Goals Require a Managed Decline of Fossil Fuel Production, rujan 2016., http://priceofoil.org/2016/09/22/the-skys-limit-report/

Chronic coal pollution - EU action on the Western Balkans will improve health and economies across Europe. HEAL, CAN Europe, Sandbag, CEE Bankwatch Network and Europe Beyond Coal. 2019 https://drive.google.com/file/d/1uYGVkZeAVBYhWfKxcOjuIxFU5RdM--M9/view

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-1605_hr.htm

Dokumenti

Analiza: Kina financira termoelektrane na ugljen koje zagađuju i Hrvatsku

PDF 644 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.