hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Sprovod za Medvednicu - samo performans?

Pogrebmedvednice001

Novi prijedlog prostornog plana P.P. Medvednica legalizira njenu dugogodišnju devastaciju.

Novi prijedlog prostornog plana P.P. Medvednica legalizira njenu dugogodišnju devastaciju 

Četvrtak, 06.10.2005. Zagreb

U četvrtak, 06. 10. 2005. u 11,00 sati, na Trgu Bana Jelačića, aktivisti Zelene akcije priredili su polusatni performans “Sprovod za Medvednicu” kao reakciju na prijedlog prostornog plana Parka Prirode Medvednica koji legalizira dugogodišnju devastaciju Medvednice. 

Foto priču pogledajte pod fotografijama.

OSVRT NA PROSTORNI PLAN PARKA PRIRODE MEDVEDNICA

Nacionalni parkovi i parkovi prirode najveća su prirodna vrijednost Republike Hrvatske, koje je Hrvatski Sabor zaštitio donošenjem odgovarajućih zakona u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Provedba ovih zakona kontinuirano se opstruira od lokalnih "moćnika", bilo sužavanjem granica zaštite, bilo nepoštivanjem režima zaštite propisanih Zakonom.

Zelena akcija smatra neprihvatljivim izmjene granica Parka prirode Medvednica, nastale zbog sve većeg pritiska divlje gradnje na rubnim područjima parka.

Također je neprihvatljiv prijedlog ukidanja rezervata šumske vegetacije na vršnom dijelu Medvednice u blizini skijališta, te se postavlja pitanje zašto je predloženo da se ova zaštita (3. kategorija) makne i je li tome uzrok proširenje i devastacija nastala širenjem Crvenog spusta na sljemenskom skijalištu.

Pozivamo Vas, građane Zagreba i okolice, da jasno i glasno kažete NE izmjenama granica Parka prirode Medvednica i to slanjem ili upisivanjem Vašeg mišljenja:

  • U sklopu javnog uvida u predvorju Poglavarstva Grada Zagreba (Trg Stjepana Radića 1), Grada D.Stubica (Dvorac Golubovec) i Općine Bistra u vremenu od 7. rujna do 7. listopada 2005. godine radnim danom od 10h do 12h i 16h do 18h.
  • Mogu se dostaviti nositelju izrade u roku od 15 dana po završetku javnog uvida - Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Zavodu za prostorno planiranje, putem Gradskog zavoda za prostorno uređenje, 10000 Zagreb, Republike Austrije 18.

Dokumenti

Priopćenje za medije - Sprovod za Medvednicu - samo performans?

PDF 121 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.