hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Saborski odbori preporučili da se energetska strategija ne usvoji

Zelena akcija pozdravlja odluke Saborskog odbora za zaštitu okoliša i Saborskog odbora za prostorno uređenje koje su usvojene danas u 15:00 h, a kojima se predlaže da Prijedlog strategije energetskog razvoja RH ne ide u daljnju saborsku proceduru, već da se vrati na doradu i javnu raspravu predlagaču - Vladi RH.

Očekujemo da će predsjednik Hrvatskog sabora usvojiti prijedloge ova dva nadležna saborska odbora i skinuti Prijedlog sa dnevnog reda, a u protivnom pozivamo saborske zastupnike da odbace ovaj Prijedlog Energetske strategije zbog neprihvatljivog sadržaja i procedure donošenja.

Vlada RH se oglušila na zahtjeve javnosti za kvalitetnom javnom raspravom, zahtjeve Sabora za očitovanjima lokalnih samouprava, i nije provela Stratešku procjenu utjecaja na okoliš, što bi bilo obavezno po standardima Europske unije.
Zelena akcija smatra kako je ovaj prijedlog još lošiji od bilo kojeg od tri ponuđena scenarija predstavljena prošle godine u prvom prijedlogu Strategije, budući da nudi gradnju dvije termoelektrane na ugljen, otvara vrata gradnji nuklearne elektrane i odlagališta radioaktivnog otpada, provedbi projekta Družba Adria, te cilj od 20 % obnovljivih izvora energije do 2020. pretvara u farsu uključivanjem velikih hidroelektrana među njih, što je u suprotnosti sa zakonodavstvom EU.

Pored toga sada su poznate činjenice koje nisu bile poznate u vrijeme kad je Strategija izrađivana:

  • Strategija se bazira na predviđenom stalnom godišnjem rastu BDP-a od 5%, što je, nažalost, danas daleko od zbilje,
  • Novi prijedlog Strategije smanjuje cilj za obnovljive, a Europska unija je donijela, početkom godine,  zakonodavni paket koji OBVEZUJE dosezanje cilja od 20% učešća obnovljivih izvora energije (energija sunca, vjetra i biomase, a bez velikih hidroelektrana!) do 2020, i poziva na povećanje energetske učinkovitosti za 20% u istom periodu,
  • Strategija nas gura u energetsku rasipnost i sve veći uvoz fosilnih goriva, a Međunarodna energetska agencija nedavno je ispravila svoje procjene buduće proizvodnje nafte, i upozorava na moguće globalne nestašice nafte već polovicom sljedećeg desetljeća, i na izvjestan pad proizvodnje nakon toga, a opskrbu zemnim plinom iz Rusije već sada procjenjuje izuzetno rizičnom.

Predstavnici Zelene akcije su danas sudjelovali na sjednicama gore navedenih saborskih odbora te upoznali članove odbora sa kritikama i zahtjevima koji se odnose na Energetsku strategiju. Zelena akcija je i pismeno svim klubovima zastupnika poslala apel da odbace ovaj Prijedlog strategije energetskog razvoja RH, te da nalože Vladi RH hitnu izradu nove, krizne, energetske strategije bazirane na:

  • Dosljednom usvajanju ciljeva Europske Unije od 20% obnovljivih (bez velikih hidroelektrana!) i 20% porasta energetske učinkovitosti do 2020,
  • Realnijim procjenama rasta potrošnje i cijena klasičnih energenata,
  • Ozbiljnih nestašica nafte na svjetskom tržištu i ruskog plina već od polovice sljedećeg desetljeća i sve manjih mogućnosti njihove nabave nakon toga.

Kontakt: Toni Vidan, voditelj Energetskog programa Zelene akcije, 098 385650

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.