hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Proljetna večer OFF: Uštedimo planet biciklima, ponovnom uporabom i aktivizmom!

Off2024 proljetna

Aktivistička grupa Zelene akcija i Sindikat Biciklista pozivaju vas na proljetnu večer OFF, koja će se održati u četvrtak, 18. travnja, od 17 do 22 sata u dvorištu Zelene akcije, Frankopanska 1.

Proljetnu OFF večer najavljujemo kao dio 11. Okolišnog filmskog festivala, čija je tema rješenja za okolišne i klimatske krize. Tom prilikom nudimo vam:

  • besplatno učenje popravaka vašeg bicikla uz našu Biciklopopravljaonu
  • predstavljanje praktičnog priručnika o održivoj potrošnji pod nazivom “Uštedimo planet”
  • projekciju filma “Naš unutarnji pogon” (The engine inside) pokrenutu uz pomoć ciklokina

O filmu

Naš unutarnji pogon (The engine inside) (81’), redatelj Darcy Wittenburg, Kanada, 2023.
Malo koja prometna politika na svijetu prioritizira neki drugi oblik prijevoza osim autobombila. Auto-centrične kulture koje su se razvile tijekom proteklog stoljeća ostavile očite posljedice na okoliš, zrak, klimu i zdravlje zajednica. No, što ako rješenje problema djelomično leži u jednom jednostavnom, 200 godina starom izumu - biciklu? Film nas upoznaje sa šest različitih pojedinaca koji su se pronašli u biciklističkoj kulturi. Njihove motivacije, ideje i izazovi otkrivaju nam jedinstvenu moć bicikla da odgovori na izazove globalnog društva, promijeni živote i pomogne u izgradnji boljeg svijeta. Taj jednostavni “unutarnji pogon” budi nadu i potiče na djelovanje kod svih koji ga dotaknu. 

O ciklokinu

Ciklokino je kino na otvorenom u kojem se struja potrebna za zvuk i sliku generira okretanjem pedala. Pedale okreću gledateljice i gledatelji! 
*U slučaju kiše, prikazivanje premještamo u Info Centar Zelene akcije na istoj adresi.

O priručniku

Činjenica je da je odgovornost za pronalaženje rješenja za klimatsku krizu i opću krizu zagađenja okoliša prvenstveno na donositeljima odluka na međunarodnoj i nacionalnoj razini, no građani i aktivisti imaju važnu ulogu u utjecaju na te odluke. Ipak, unatoč tome, svatko od nas može učiniti mnogo toga kako bi smanjio svoj utjecaj na okoliš. 

Ovaj priručnik istražuje što možemo promijeniti u svom načinu života kako bismo se oduprli ustaljenim praksama konzumerizma i odabrali održivost. Strukturiran je tako da propituje ustaljena vjerovanja, promiče svijest o okolišu i educira. Svaki je mjesec posvećen određenoj temi ponovne uporabe i održive potrošnje. U drugom dijelu priručnika nalazi se kalendar izazova za uvođenje novih održivih praksi u svoj život. Ne morate brinuti. Ti izazovi služe kako bi vas nježno potaknuli na razmišljanje, a ne kako bi vas opteretili. Osmišljeni su tako da vam omoguće razumijevanje održivog načina života.

Više informacija pronađite ovdje.

Raspored aktivnosti:

/ 17.00 - 20.00 / - Biciklopopravljaona

/ 18.00 - 19.00 / - Predstavljanje priručnika o održivoj potrošnji “Uštedimo planet!”

/ 20:30 - 22.00 / - Film “Naš unutarnji pogon” (The engine inside) uz ciklokino

 

---

Projekcija filma je financirana sredstvima  Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili AMPEU. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Priručnik o održivoj potrošnji “Uštedimo planet” je financiran iz ERASMUS plus programa (Programme Erasmus+ Action Type KA220-ADU - Cooperation partnerships in adult education) pod vodstvom AMPEU. Stajališta izražena u ovom projektu i projektnim aktivnostima isključiva su odgovornost Zelene akcije i projektnih partnera i ne odražavaju nužno stajališta Europske unije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.