hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Proglašene pobjednice natjecanja škola u štednji energije!

U prepunoj dvorani Glazbene škole u Slavonskom Brodu danas su proglašene pobjednice natjecanja škola u štednji energije - Osnovna škola Antuna Mihanovića iz Slavonskog Broda te JU Gimnazija Živinice iz Tuzlanskog kantona.

Pobjednice će kao nagradu dobiti fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji ćemo u suradnji s učenicima i osobljem škole opremiti s solarnim drvom, solarnom klupom, solarnim roštiljem, solarnim lampama i sličnim. 

U natjecanju je sudjelovalo čak 105 škola (24 iz Brodsko - posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona) s ukupno skoro 38.000 učenica i učenika, nastavnika i drugih zaposlenika škole. Natjecanje je organizirano u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“. Projekt zajednički provode Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, Brodsko ekološko društvo i udruge Zelena akcija.

Škole su se natjecale u štednji električne i toplinske energije te u štednji potrošnje vode u periodu od prosinca 2017. do ožujka 2018. i to bez ikakvih investicija -  samo promjenom ponašanja. Uspoređujući evidentiranu potrošnju škola u odnosu na isti period godinu dana ranije, organizatori su utvrdili koje su najuspješnije škole u Brodsko – posavskoj županiji i u Tuzlanskom kantonu. Također, utvrdili su da su sve škole zajedno uštedjele gotovo 7% energije, odnosno 219.446,4 kilovatsati (kWh), što je izvrstan rezultat jer su učenici i nastavnici dokazali kako da se toliko energije može uštedjeti samo promjenom navika. Upravo je smanjenje potrošnje energije, zajedno s tranzicijom energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ključan faktor u smanjenju onečišćenja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. 

Na današnjoj svečanosti je Osman Puškar, ministar privrede u Vladi Tuzlanskog kantona, istaknuo važnost suradnje različitih institucija i organizacija na ovoj važnoj temi. Ujedno je naglasio i potporu Vlade Tuzlanskog kantona ovom projektu, kao i sličnim projektima u budućnosti. Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko – posavske županije, izrazio je zadovoljstvo dinamikom provedbe projekta i bliskom suradnjom s projektnim partnerima. Ukazao je i na dosadašnju predanost županije energetskoj obnovi zgrada kojima upravlja, te kako će u okviru ovog projekta osnovna škola u Sibinju biti energetski obnovljena. 

Na kraju svečanosti predstavljeno je 20 mladih inovatora iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona koji će na kampu u Slavonskom Brodu za 3 tjedna, pod mentorstvom projektnog tima, izrađivati različite solarne inovacije. Uređaji koje će izraditi na kampu bit će iduće godine javno prezentirani na dva festivala solarnih inovacija u Slavonskom Brodu i u Tuzli.

Listu svih škola sudionica natjecanja s brojem osvojenih bodova možete pogledati ZA BIH OVDJE , a ZA RH OVDJE.

Sve o rezultatima natjecanja i načinima uštede energije možete pročitati u ovom LETKU.

Više fotografija sa svečanosti možete pogledati na poveznici.

Dokumenti

Letak „Navike promijeni, školu opremi - rezultati natjecanja

PDF 3.19 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.