hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Pametna škola – MSŠ “Musa Ćazim Ćatić”

09 1 1160x773

Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“ smještena je u centru Kladnja, okružena prirodnim bogatstvima i povezana s glavnom prometnicom Tuzla – Sarajevo. Od školske 1993/94.godine, škola nosi naziv Javna ustanova Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“.

Od početka svog postojanja, škola je „dala“ na desetine vrhunskih učitelja, umjetnika, književnika, sportaša, političara.

U školskoj godini 2017/18, školu pohađa 256 učenika, a s njima radi 42 zaposlenih. Prethodne školske godine, učenici su ostvarili prosjek 4,01. Pored toga, ostvarivali su značajne i zapažene rezultate na raznim natjecanjima.

„Pedagoški zavod putem instrumentarija za bodovanje, svake godine boduje postignuće škola, naša škola je negdje pri kraju. Razlog tome je što se ne može uporediti jedna mješovita škola koja ima tisuću učenika i jedna škola koja ima oko 250 učenika. Druge mješovite škole vode na natjecanje po 20 učenika, a mi vodimo 2, to onda ne spada u isti rang i ne može se uporediti po tim kriterijima. Uvijek može bolje i mi nastojimo zadovoljiti određene kriterije. Nastava nam je prioritet. Mi uzmemo sudjelovanje na svim predmetnim natjecanjima koja budu organizirana. Ove godine smo imali osvojeno prvo mjesto iz fizike i iz njemačkog jezika također. Pretprošle godine, prvo mjesto iz informatike i njemačkog jezika. Naši učenici ostvaruju zapažene rezultate. Na federalnom takmičenju „Mladi i nasljeđe“ u povodu Dana državnosti BiH, dva puta smo osvajali prvo mjesto, ove godine smo osvojili drugo mjesto s video radom.“ – istaknula je Alisa Salihović, pedagoginja škole.

Kako bi škole postigle bolji uspjeh prilikom bodovanja, neophodno je da tokom školske godine provedu i određene projekte. 2017. godine, MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ uključena je u projekt  „Pametne škole“. „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole“ naziv je 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Projekt implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla s partnerima: Tuzlanski kanton (TK), Brodsko –posavska županija, Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo Slavonski Brod.

Projektom je predviđeno, između ostalog, i investiranje u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). Prva škola u kojoj se izvode građevinsko-zanatski radovi na provedbi mjera energetske učinkovitosti je MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Kladnju.

Zbog spomenutog projekta, menadžment škole očekuje kako će popraviti svoj plasman među školama u TK, te da će se iduće godine naći na sredini liste. Ovo je prvi projekt Europske unije u koji je škola uključena.

Muriz Halilović – direktor škole, istaknuo je: „ Škola se dugi niz godina grijala na lož ulje, koje je preskup energent i godišnja potrošnja je bila preko 50 000 KM. Od 2013. godine škola je ušla u ozbiljne projekte energetske učinkovitosti, kada je napravljen i energetski audit za školu, koji je izradio CRP. Auditom je predviđeno da se nabavi peć na pelet, da se provede izolacija na objektu, da se zamijeni kompletna vanjska stolarija i da se napravi krov. Škola je bila zrela za jedno fino renoviranje. Ovaj projekt je došao baš u pravom trenutku i svi su očekivali da naša škola uskoro dođe na red. Što se tiče nadzora radova, vrlo je ozbiljan, što nama odgovara, jer je to garant da će radovi biti kvalitetni. Trenutno je na krovu salonit, koji je kancerogen i važno nam je da se to što prije zamijeni.“

Školska zgrada izgrađena je 1981. godine. Osim nabave kotla na pelet, u školi do sada nisu izvođeni značajniji infrastrukturni radovi.

O uvjetima za rad i odvijanju nastavnog procesa, pedagoginja škole je istaknula: „Dosadašnji uvjeti rada su bili veoma teški, posebno u zimskom razdoblju. Po analizama koje su napravljene od strane menadžmenta škole, ustanovljeno je da imamo veliki broj izostanaka učenika zbog bolesti, čiji je uzrok bio neadekvatno zagrijavanje škole u zimskom razdoblju. U uvjetima u kojima smo radili, bilo je žalbi i primjedbi i učenika i roditelja. Sva nezadovoljstva koja su se pojavljivala, nastojali smo da sa vijećem roditelja ublažimo. Nastavu je bilo nemoguće izvoditi kada su učenici u jaknama i kompletno obučeni. Pravili smo dogovore da se u nekim situacijama satovi u večernjim satima skrate za 15 minuta, zato što je bilo iznimno hladno.  Zahvaljujući ovom projektu, nadamo se da će se povećati sama efikasnost nastavnog procesa, ali bez obzira na sve te uvjete u kojima se nastava izvodila, učenici su marljivo radili i učili. Mi smo mala škola sa malim brojem učenika, po našim analizama imamo veoma uspješne studente. Zahvaljujemo se CRP- u i Vladi Tuzlanskog kantona i mislim da ste napravili puni pogodak jer stvarno imamo izvrsne učenike. Bilo bi šteta da nemaju adekvatne uvjete za rad.“

Kako teku radovi? I kako se odvija nastava?

„Izvođači radova, dosta kvalitetno rade, svi su zadovoljni, kako menadžment škole tako i nastavnici, roditelji i učenici. Nastava se odvija nesmetano, nema nikakvih smetnji niti obustava nastave. Isplanirano je sve na pravi način, da se radovi izvode po etapama. Učenici iz određenih učionica su premješteni u druge učionice, tako da se nesmetano odvija nastavni proces.“ – istaknuo je ravnatelj škole.

Vrijednost infrastrukturnih radova je: 156 381,87€, a krajnji rok za izvođenje svih radova je 14.12.2017. godine.

S ravnateljem i pedagoginjom škole razgovarala je Alma Tihić (CRP) – koorinatorica za komunikaciju na projektu „Pametne škole“.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.