hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Održano cjelodnevno događanje “Gradimo drugačiji kvart”

22.3.2023.  7

U petak, 21. travnja, održao se završni događaj projekta “Gradimo drugačiji kvart” kojeg provodimo u partnerstvu s Platformom Upgrade i Centrom mladih Ribnjak. Otvorena je izložba te su održani javni razgovor na temu klimatskih izbjeglica, radionica “Popravimo zajedno” i interkulturna večera.

Otvorenje događanja “Gradimo drugačiji kvart” započelo je u Parku Ribnjak u 11.30 sati izložbom fotografija učenika i učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Izložba nastala iz fotografskih objektiva učenika ŠPUD-a s ciljem da kroz aktivnu šetnju parkom upoznamo život kvarta, parka i Centra mladih Ribnjak.

U 12.30 sati u velikoj dvorani Centra mladih Ribnjak otvoren je javni razgovor na temu klimatskih izbjeglica na kojem su govorili: dr. sc. Drago Župarić-Iljić, profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i stručnjak za migracije, Marija Mileta, potpredsjednica Zelene akcije i klimatska aktivistkinja, Lucija Mulalić, voditeljica projekata – Centar za mirovne studije.

Kroz razgovor su govornici pojasnili koncept klimatskih izbjeglica i izbjeglištva uzrokovanog okolišnom degradacijom i klimatskim promjenama. Pojam klimatskih izbjeglica još uvijek nije pravno prihvaćen niti postoje međunarodni mehanizmi zaštite za njih. Govorilo se i o konkretnim primjerima postojećih klimatskih izbjeglica poput zajednica na pacifičkim otocima kao Tuvalu ili zemljama afričkog kontinenta kao što je Senegal. Općenito, valja naglasiti kako su migracije uzrokovane klimatskim i prirodnim katastrofama predominantno interne, a u manjem obujmu se ljudi sele u obližnje zemlje. Trenutne analize predviđaju da će i buduće migracije biti interne prirode, a neće se dogoditi tzv. ‘klimatski egzodus’ kojim desni populisti vole plašiti ljude u EU. Ali svakako će se događati sve više, dok god ne učinimo maksimalno što možemo da ublažimo klimatske promjene, prvenstveno napuštanjem korištenja fosilnih goriva. Stoga ova tema mora biti puno vidljivija i relevantnija kod nas. Jer klimatske promjene zahvaćaju naš kontinent pa tako i Hrvatsku, koja je jedna od najranjivijih na klimatske promjene u Europi.

U 17.00 sati, u klubu Centra mladih Ribnjak ponovili smo popularnu i održivu radionicu oživljavanja nefunkcionalnih aparata i predmeta "Popravimo zajedno". Budući da su ponovna upotreba i smanjenje stvaranja otpada su važni aspekti održivog življenja, građani su donijeli svoje nefunkcionalne predmete i aparate kako bi ih zajedno s volonterima pokušali popraviti. 

Nakon radionice, Centar za mirovne studije je s korisnicima, pojedincima i kolektivima Centra mladih Ribnjak održao razgovor “Bili smo na Ribnjaku” o njihovim potrebama i raznovrsnim aktivnostima koje su provodili i još uvijek provode u Centru.

Kao završetak cjelodnevnog programa, održala se besplatna i otvorena interkulturalna večera iz afričkog restorana Mama Veek’s. Na večeri su bili stanovnici kvarta i šire, a s obzirom na to da je u tijeku Bajram, večera je započela od 20.00 sati kako bi se uskladila s iftarom (prekidanjem posta) i time bila inkluzivna za sve. 

Cijelu fotogaleriju s događaja pogledajte na poveznici.

----------

Aktivnost je provodena u sklopu projekta “Platforma Upgrade i Centar mladih Ribnjak: Gradimo drugačiji kvart” koji je ostvaren uz financijsku potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku suradnju i civilno društvo. Projekt vodi organizacija Operacija grad, a partneri na projektu su ustanova Centar mladih Ribnjak i organizacije AKC Attack, Centar za mirovne studije, KURZIV - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Zelena akcija, Udruga za promicanje kultura Kulturtreger i UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.