hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Obuka za Energetske menadžere

Web banner projektni kutak 01

Svjedoci smo da su posebno tokom sezone grijanja školski objekti izloženi velikim gubicima energije i visokim financijskim izdacima za grijanje. Jedini način da se u javnim objektima prati i planira potrošnja energije jest da se educiraju osobe koje će dobiti zvanje “energetski menadžer“.

Energetski menadžer je osoba koja prikuplja i analizira podatke o načinu korištenja energije, predlaže mjere koje doprinose racionalnoj upotrebi energije i prati provođenje mjera energetske učinkovitosti.

U narednom periodu, u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE, organizira se obuka za dvije grupe energetskih menadžera iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije. Kroz obuku će proći više od 40 sudionika i sudionica, većinom zaposlenika_ca u obrazovnim institucijama.

Po Zakonu o energetskoj učinkovitosti NN 127/2014, koji je na snazi u RH, između ostalog javni sektor u RH dužan je upravljati potrošnjom energije i vode na energetski učinkovit način tako da imenuje pravnu ili fizičku osobu zaduženu za praćenje potrošnje energije i vode, redovito prati i najmanje jednom mjesečno unosi podatke o potrošnji energije i vode u zgradama u nacionalni informacijski sustav za gospodarenje energijom, te periodički, a najkasnije jednom godišnje analizira potrošnju energije u zgradama i o tome izvijestiti.

Način upravljanja potrošnjom energije, analiza potrošnje energije i način izvještavanja propisuju se pravilnikom koji donosi ministar nadležan za poslove graditeljstva.

Cilj obuke je osposobiti energetske menadžere koji će moći kvalitetno odgovoriti zahtjevima zakonske regulative (javna poduzeća i ustanove), ali i zahtjevima suvremenog tržišnog gospodarstva za učinkovitije korištenje energije.

*Projekt PAMETNE ŠKOLE provodi Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društva (BED) iz Slavonskog Broda. Vrijednost projekta je 1,6 milijuna eura, a financira se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.