hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Ne nuklearkama u Italiji, ali može u susjedstvu? - Izvješće sa akcije i priopćenje

Za enel akcija 20071107 003

Izvješće sa akcije i priopćenje Heinrich Boll Stiftung Danas oko 14:00 h su aktivisti Zelene akcije održali prosvjednu akciju ispred Veleposlanstva Republike Italije

Danas oko 14:00 h su aktivisti Zelene akcije održali prosvjednu akciju ispred Veleposlanstva Republike Italije protiv talijanske energetske tvrtke ENEL zbog njenog investiranja u nuklearne elektrane u Istočnoj Europi koje bi mogle imati posljedice i za Hrvatsku.

Ovakve akcije se povodom Međunarodnog dana akcije protiv navedene tvrtke 7. i 8. studenog održavaju širom Europe. ENEL je uključen u tri istočnoeuropska nuklearna projekta u Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj unatoč talijanskom referendumu o nuklearnoj energiji iz 1987. koji je rezultirao zabranom korištenja nuklearne energije u Italiji te zabranom ENEL-u (talijanskoj državnoj energetskoj tvrtci) da sudjeluje u nuklearnim projektima u inozemstvu.

Aktivisti su, noseći radioaktivnu pizzu, predali pismo veleposlaniku Republike Italije u Hrvatskoj tražeći u pismu da Vlada Italije iskoristi svoj udio od 30 % u vlasništvu tvrtke te je zatraži da istupi iz daljnjih nuklearnih projekata.

“Potpuno je neprihvatljivo da Italija sudjeluje u riskantnim projektima u inozemstvu, a ne dopušta te iste projekte na svom teritoriju” rekao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. “Nesreća u bilo kojoj od planiranih nuklearnih elektrana bi utjecala na cijelu regiju, uključujući i Hrvatsku. Zbog velikog protivljenja talijanskih građana još uvijek je nemoguće naći lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada iz talijanskih nuklearnih elektrana koje su izgrađene prije referenduma pa kako onda ENEL očekuje građane drugih zemalja da toleriraju nuklearne elektrane koje će proizvoditi električnu energiju za Italiju?”

Projekti u koje je ENEL uključen – Mochovce reaktori 3 i 4 u Slovačkoj, Belene reaktori 1 i 2 u Bugarskoj, i Cernavoda 3 i 4 u Rumunjskoj su posebice kontroverzni zbog njihove upotrebe starih i neprovjerenih tehnologija. Posebice Belene reaktori imaju snažno protivljenje građana jer se trebaju izgraditi na seizmički aktivnom području gdje je potres 1977. godine ubio 200 ljudi samo 14 km od planirane lokacije za izgradnju.

Akcija je napravljena uz suradnju Heinrich Boll Stiftung

Dokumenti

Pročitajte više u priopćenju za medije.

PDF 99 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.