hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Klimatski prosvjed za Dan planeta Zemlje: dignimo glas, ne temperaturu!

Dan planeta zelena akcija web

Dizajn: Ena Jurov

Zelena akcija vas poziva na prosvjed koji će se održati na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, u 16.00 na Strossmayerovom trgu u Zagrebu. Glavni slogan prosvjeda jest “Dignimo glas, ne temperaturu!”.

Očekujte govore organizacija i inicijativa za zaštitu okoliša, ljudskih prava, za mlade, kao i glazbene nastupe Elementala, ABOP-a i Zbora Domaćigosti. Atmosferu će zagrijavati naši dragi prijatelji i prijateljice iz kolektiva Drum'n'bijes.

Zelena akcija prosvjedom želi pozvati Vladu RH da donese zeleni i pravedan novi plan za Hrvatsku, a Sabor da proglasi klimatsko izvanredno stanje. Potrebna je hitna akcija kako bi se ublažile klimatske promjene i izbjegla potencijalno nepopravljiva šteta za ljude i okoliš.

Živimo u doba višestrukih i međusobno povezanih kriza - energetske, klimatske, socijalne, humanitarne - općenito, u krizi troškova života. Međunarodna agencija za energiju procjenjuje da su troškovi fosilnih goriva odgovorni za oko 90 posto sadašnje inflacije, a fosilni plin je odgovoran za polovicu toga. Za borbu protiv inflacije, vlade povećavaju kamatne stope, što povećava troškove kredita i najamnina. A kada rastu troškovi energije, rastu cijena hrane i troškovi transporta, raste uvoz robe i rastu cijene grijanja. Sve je povezano.

Ruska invazija na Ukrajinu razotkrila je koliko nas ranjivima čini naša ovisnost o fosilnim gorivima. No, odgovor naše Vlade i drugih europskih vlada na rat i energetsku krizu jest isti ekstraktivni energetski model koji nas je i gurnuo u ovu krizu. Samo je prošle godine pet tvrtki za fosilna goriva - Exxon, BP, Chevron, Shell i Total - zajedno zaradilo 200 milijardi dolara. To je 10 puta više nego cijeli godišnji EU proračun za pravednu tranziciju. Proračun koji bi trebao pomoći radnicima i radnicama u prljavoj industriji da prijeđu na poslove u sektoru obnovljivih izvora energije. U nedavnom je izvješću organizacija Friends of the Earth Škotska, zajedno s oko 1.000 radnika u plinskom i naftnom sektoru, zatražila pravednu energetsku tranziciju. Ta tranzicija treba biti vođena interesima radnika, najranjivijih skupina i lokalnih zajednica, a ne isključivo kapitala. Brojne organizacije i međunarodni sindikalni pokret upozoravaju kako će zbog uobičajenih politika i desetljeća nedjelovanja proces tranzicije biti puno bolniji, posebno za radnice i radnike. 

Novca ima, ali ono što nedostaje jest pravedna raspodjela i politička volja. Na razini sustava pomaci su spori, a Vlada RH i dalje podržava ovisnost o fosilnim gorivima jer jedan izvor samo zamjenjuje drugim. Znamo da je ovo šira geopolitička igra, u kojoj se sukobi vode oko resursa, a ispaštaju ljudi, oni koji su najmanje krivi za ratove i klimatske promjene. U Mozambiku, iz kojeg i Hrvatska doprema LNG na Krk, europske su tvrtke došle u lokalne zajednice, pod zaštitom vojske, te ljude iselile s njihove zemlje, što je dovelo do nasilnih sukoba. Lokalno stanovništvo je osiromašeno, žene seksualno napadane, a elita se bogati. Koristeći taj plin, Hrvatska direktno potiče nasilje u zemljama poput Mozambika. Također, svakodnevno raste broj prisilno raseljenih ljudi unutar granica država koje su najviše pogođene klimatskom krizom, kao i onih koji su zbog posljedica ove krize prisiljeni bježati u susjedne zemlje. Iako je UN izdao preporuke da se klimatske izbjeglice tretiraju kao punopravne izbjeglice, međunarodni pravni okviri su još uvijek zastarjeli, a izbjeglice na vratima Europe čekaju žica i batine.

Zelena akcija na ovogodišnji Dan planeta Zemlje poručuje da dignemo glas za pravednu tranziciju, za radnike i radnice, za ljude koji bježe pred klimatskim katastrofama i sukobima, za žene koje uslijed ekstrakcije fosilnih goriva i klimatske krize trpe seksualno nasilje, za današnje mlade i buduće generacije, za suradnju i solidarnost među narodima. Općenito, za sve nas koji i koje želimo živjeti u sigurnim i toplim domovima bez prljavih (u svakom smislu te riječi) fosilnih goriva!

Radionica izrade transparenata

Radionica izrade transparenata za prosvjed održat će se u srijedu, 19. travnja, od 16.00 do 19.00 sati u prostoru Zelene akcije, Frankopanska 1. Svi potrebni materijali za izradu transparenata bit će osigurani od strane Zelene akcije kako bi sudionici radionice svoje dobre ideje mogli lako i kreativno izraziti. 

Prosvjed su zasad podržali:

  • Greenpeace u Hrvatskoj
  • Institut za političku ekologiju
  • fAKTIV
  • Živi Atelje DK (kolektiv Žene ženama)
  • Udruga “Sindikat biciklista”
  • Inicijativa Zeleni Filozofski
  • Centar za mirovne studije
  • Društvo za oblikovanje održivog razvoja 
  • Extinction Rebellion Zagreb
  • Inicijativa mladih za ljudska prava
  • Mreža antifašistkinja Zagreb 
  • Fridays For Future Hrvatska
  • Mreža Mladih Hrvatske
  • Are You Syrious?
  • Operacija Grad
  • Inicijativa "U dobroj vjeri"
  • Prijatelji životinja

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.