hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Izjava za javnost povodom privođenja nenasilnih prosvjednika mljekara

Mljekari

U noći s 22. na 23. veljače 2012. privedeno je 29 osoba koje su, prosvjedujući zbog otkupne cijene mlijeka, blokirale prometnicu u Zagrebu. Blokada je učinjena motornim vozilima i tijelima prosvjednika. Policijski odgovor na ovaj prosvjed ponovno je nažalost bilo privođenje, čime je nastavljena loša praksa u postupanju policije prema nenasilnim prosvjednicima. Ovim činom prava prosvjednika još su jednom prekršena te se ponovno dogodio slučaj sličan „Varšavskoj ulici“.

Naime, nakon masovnog privođenja građana koji su prosvjedovali u slučaju „Varšavska“, razvila se javna rasprava o postupanju policije uz osudu velikog broja javnih oosba zbog neprimjerenog djelovanja represivnog aparata. Štoviše, čak su i visoki policijski dužnosnici u javnoj raspravi organiziranoj na razini Grada Zagreba tvrdili kako nisu imali zakonske ovlasti izmještanja prosvjednika, već su ih morali privoditi u policijsku postaju.

Očito je da je mjera privođenja nenasilnih prosvjednika neproporcionalna cilju koji se želi postići, pa je stoga ključno u novi Zakon o policiji uvrsti policijsku ovlast izmještanja.

Ujedno ukazujemo na neistinitost tvrdnje bivše predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor koja je jučer u Hrvatskom saboru ustvrdila kako „njezina“ vlada nikada nije privodila prosvjednike tijekom noći. Podsjećamo gospođu Kosor na privođenje 23-oje mirnih prosvjednika/ca u Varšavskoj ulici tijekom noći s 10. na 11. veljače 2010. godine. Jednako je tako krajnje neprimjerena osuda privođenja prosvjednika mljekara koju je uputio zastupnik Tomislav Karamarko budući da je upravo on, kao ministar unutarnjih poslova, uspostavio lošu praksu rada policije da privodi i uhićuje nenasilne prosvjednike.

Zaključno, osuđujemo nedavno privođenje nenasilnih prosvjednika a od nove vlade tražimo da ne ponavlja pogreške prethodnika te očekujemo unošenje izmjena u Zakon o policiji, sukladno komentarima organizacija civilnoga društva, koje će osigurati jasno i nedvosmisleno postupak izmještanja nenasilnih prosvjednika/ca.  Predloženi amandmani na Zakon o policiji, budu li prihvaćeni, bit će na dobrobit svih obespravljenih građana/ki RH koji žele koristiti svoje temeljno demokratsko pravo na javno okupljanje i nenasilni prosvjed.

Sandra Benčić, Centar za mirovne studije    
Tomislav Tomašević, Zelena akcija
Sanja Sarnavka, Kuća ljudskih prava
Dragan Zelić, GONG
Teodor Celakoski, Pravo na grad

Dokumenti

Izjava za javnost povodom privođenja nenasilnih prosvjednika mljekara (24.2.2012)

PDF 99 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.