hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Gradimo drugačiji kvart s Platformom Upgrade i Centrom mladih Ribnjak

Dizajn bez naslova  55

U petak, 21. travnja 2023. od 11:30 sati dođite u Centar mladih Ribnjak i Park Ribnjak i priključite nam se na cjelodnevnom događanju “Gradimo drugačiji kvart” na kojem otvaramo izložbu, vodimo javni razgovor, popravljamo zajedno te zaokružujemo dan s interkulturnom večerom.

Dan ćemo započeti u Parku Ribnjak u 11.30 sati otvorenjem izložbe fotografija učenika i učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i press konferencijom. Predstavit ćemo pilot program Interkulturnog društvenog centra, Platformu Upgrade, suradnju Centra mladih Ribnjak i Platforme Upgrade te otvoriti izložbu "Gradimo drugačiji kvart".

Izložba nastala iz fotografskih objektiva učenika ŠPUD-a potaknut će vas na upoznavanje života kvarta, parka i Centra mladih Ribnjak te na aktivnu šetnju pošto će biti predstavljena u zelenilu prekrasnog Parka Ribnjak.

U 12.30 sati u velikoj dvorani Centra mladih Ribnjak otvorit ćemo javni razgovor na temu klimatskih izbjeglica na kojem će govoriti: dr. sc. Drago Župarić-Iljić, profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i stručnjak za migracije, Marija Mileta, potpredsjednica Zelene akcije i klimatska aktivistkinja, Lucija Mulalić, voditeljica projekata – Centar za mirovne studije.

Kroz razgovor će se publici predstaviti relativno novi koncept klimatskih izbjeglica i izbjeglištva uzrokovanog klimatskim promjenama, fenomenom koji će kroz naredne godine globalno postati sve relevantniji te će se tematizirati što to znači za migracije u Hrvatskoj.

U 17.00 sati, u klubu Centra mladih Ribnjak ponavljamo popularnu i održivu radionicu oživljavanja nefunkcionalnih aparata i predmeta "Popravimo zajedno" gdje građani mogu donijeti svoje nefunkcionalne predmete i aparate koje će volonteri pokušati popraviti kako bi se promoviralo ponovnu upotrebu i smanjenje stvaranja otpada kao važne aspekte održivog življenja. Za sudjelovanje se potrebno unaprijed najaviti i javiti koji bi predmet htjeli popraviti (te o kakvom kvaru/problemu se radi) kako bi se mogli pripremiti odgovarajući alati i dijelovi.  Prijaviti se može putem e-maila eugen@zelena-akcija.hr ili na broj 095 515 0612. Svatko može donijeti samo jedan predmet koji se može ponijeti u rukama.

Nakon radionice, Centar za mirovne studije će s korisnicima, pojedincima i kolektivima, Centra mladih Ribnjak održavati Razgovor “Bili smo na Ribnjaku” o njihovim potrebama i raznovrsnim aktivnostima koje su provodili i provode u Centru.

Kao završetak cjelodnevnog programa od 20.00 sati održat će se besplatna, otvorena interkulturalna večera iz afričkog restorana Mama Veek’s. Na večeru su pozvani svi stanovnici kvarta i šire, a s obzirom na to da je u tijeku Bajram, večera se održava u ovo vrijeme kako bi se uskladila s iftarom (prekidanjem posta) i time bila inkluzivna za sve. Večera je otvorena te nisu potrebne prethodne najave niti prijave.

----------

Aktivnosti se provode u sklopu projekta “Platforma Upgrade i Centar mladih Ribnjak: Gradimo drugačiji kvart” koji je ostvaren uz financijsku potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku suradnju i civilno društvo. Projekt vodi organizacija Operacija grad, a partneri na projektu su ustanova Centar mladih Ribnjak i organizacije AKC Attack, Centar za mirovne studije, KURZIV - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Zelena akcija, Udruga za promicanje kultura Kulturtreger i UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.