hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Gdje ima dima, nema zdravlja! STOP spalionici!

Img 9022

KBC Zagreb i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja trebaju odustati od izgradnje spalionice infektivnog otpada zbog velike ugroze za stanovništvo i okoliš, financijske neodrživosti i neusklađenosti s prostorno-planskom dokumentacijom Grada Zagreba.

Poruka je to koju je Zelena akcija uputila danas za vrijeme izlaganja Studije utjecaja na okoliš (SUO) planirane spalionice. Aktivisti i aktivistkinje su razvili transparent s porukom “Gdje ima dima, nema zdravlja. STOP spalionici”, kako bi upozorili na manjkavosti Studije te istaknuli održivija rješenja. Ujedno su podržali novonastalu građansku inicijativu i pozvali javnost da se uključi u javnu raspravu do 30. siječnja.

“Ova Studija je loš pokušaj opravdanja izgradnje spalionice. U njoj se uopće ne razmatraju druga rješenja iako postoji niz načina oporabe infektivnog otpada primijenjenih diljem svijeta. Izostanak analize ne čudi jer bi ona pokazala da postoje prihvatljivija rješenja od spaljivanja. Već je iz toga jasno da je Studija nestručna i frizirana za potrebe investitora”, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije. Istaknuo je da su spalionice na dnu prioriteta zbrinjavanja otpada koje propisuju EU Svjetska zdravstvena organizacija. Jedno od boljih rješenja je autoklaviranje (parna sterilizacija) kojim opasni otpad postaje neopasni i dobar se dio može iskoristiti u recikliranju. Na taj se način čuvaju resursi, ali i energija, puno više nego bi se dobilo spaljivanjem.

Spalionice otpada, koliko god suvremene bile, emitiraju štetne plinove poput dioksina, furana i teških metala, a često i prekoračuju dozvoljene vrijednosti. Time zagađuju zrak i štete zdravlju, posebice tijekom višegodišnje izloženosti. “SUO ne daje zadovoljavajuća rješenja za sprječavanje emisija, niti za postupanje u slučaju problema u radu postrojenja. Upitna je i kontrola nadležnih državnih institucija, s obzirom na inertnost u slučajevima poput Marišćine Kaštijuna.  Uzdanje u efikasnost tih dokazano neodgovornih institucija neprihvatljiv je rizik“, komentirao je Košak.

Osim poigravanja sa zdravljem, KBC i Ministarstvo se igraju i s novcem građana. “Spalionice su najskuplji način zbrinjavanja otpada”, rekao je Košak. Pojasnio je da, osim investicijskog troška, u radu postoje visoki operativni troškovi zbog potrebe za mijenjanje i zbrinjavanje toksičnih filtera, kao i visoki troškovi zbrinjavanja toksičnog pepela koji nastaje. SUO nema financijsku analizu koja bi uključivala sve troškove i time je financijska održivost projekta vrlo upitna.

Zelena akcija također smatra da spalionica otpada na prostoru KBC Rebro nije u skladu sa zagrebačkim Generalnim urbanističkim planom (GUP). On propisuje da se na tom prostoru smije graditi ono što je u funkciji osnovne namjene KBC-a, a to je zdravstvena zaštita. Planirano spaljivanje otpada nema tu funkciju, naročito imajući u vidu da se namjerava spaljivati infektivni otpad iz pet bolnica. Zelena akcija je zbog toga uputila dopis Ministarstvu prostornog uređenja zahtijevajući rješenje o neusklađenosti s GUP-om.

“KBC treba štititi zdravlje stanovništva, a ne ga narušavati, a uloga Ministarstva jest stručno odabiranje održivih rješenja, umjesto odobravanja nestručnih studija. Pozivamo obje institucije da odmah zaustave ovu besmislenu spalionicu jer u suprotnom mogu očekivati još žešći otpor stanovnika”, zaključio je Košak.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.