hr en
 • promijeni kontrast
 • promijeni pismo

Europski parlament donio uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu!

Trash bag 1256041 1280

Europski parlament je 24. travnja, nakon dugotrajnog procesa, donio nove mjere za održiviju ambalažu i smanjenje ambalažnog otpada.

Uredba je donesena s 476 glasova za, 129 protiv i 24 suzdržana. S obzirom na napore civilnog društva da se dokument usvoji, zadovoljni smo što je većina hrvatskih parlamentaraca_ki podržala uredbu. Jedina dva hrvatska zastupnika u EP-u koji, iz razloga koji nisu javno objašnjeni, nisu podržali smanjenje otpada i prelazak na kružno gospodarstvo su Mislav Kolakušić, koji je glasao protiv i Ivan Vilibor Sinčić, koji je bio suzdržan, kao i na većini glasanja. Smatramo da je glasanje protiv ovakvog ključnog dokumenta jasan znak pogodovanja plastičnoj industriji i kontinuiranog zanemarivanja javnog interesa od strane kandidata koji ponovno izlazi na predstojeće izbore.

ŠTO UREDBA DONOSI?

Novim mjerama se nastoji riješiti problem stalno rastućih količina otpada i poticati kružno gospodarstvo. Od početnog prijedloga do završne verzije bilo je mnogo kompromisa pa sam sadržaj nije idealan, ali svakako predstavlja napredak u odnosu na trenutno stanje. Naime, godišnji prosjek ambalažnog otpada iznosi vrtoglavih 190 kg po glavi stanovnika. 

Glavna novina jest da mjere nisu usmjerene isključivo na zbrinjavanje ambalažnog otpada, već na cijeli životni ciklus ambalaže. Cilj je spriječiti prekomjernu proizvodnju i potrošnju i potaknuti trajnost, ponovnu uporabu ambalaže i recikliranje.

Određeni oblici ambalaže ograničit će se i zabraniti kako bi se smanjila količina uglavnom nereciklabilnog otpada, osobito plastičnog te smanjio pritisak na komunalna poduzeća i sustave gospodarenja otpadom.

Nažalost, rokovi su daleki, a ciljevi niski s obzirom na alarmantnost situacije. Budući da uključuju iznimke za mikropoduzeća, promjena će u Hrvatskoj vjerojatno biti manje vidljiva. Uz to, Europska komisija obvezuje se ponovno razmotriti pitanje ciljeva ponovne uporabe za transportnu ambalažu.

Vijeće također mora službeno odobriti sporazum prije no što on može stupiti na snagu, a finalna verzija uredbe u Službenom listu EU očekuje ne tek u zadnjem kvartalu ove godine, kad se pročiste sve jezične verzije.

PREGLED NAJVAŽNIJIH MJERA 

Preuzeto s mrežnih stranica EP-a.

Smanjenje ambalaže i ograničenje određenih vrsta ambalaže

 • Pravila privremeno dogovorena s Vijećem uključuju ciljeve za smanjenje ambalaže (5 % do 2030., 10 % do 2035. i 15 % do 2040.). Osim toga, njima se od država članica zahtijeva da osobito smanje količinu plastičnog ambalažnog otpada. 
 • Kako bi se smanjila nepotrebna ambalaža, određen je udio praznog prostora za skupnu i transportnu ambalažu te ambalažu za e-trgovinu koji ne smije prelaziti 50 %. 
 • Proizvođači i uvoznici također će morati osigurati da težina i volumen ambalaže budu svedeni na minimum.
 • Od 1. siječnja 2030. određene vrste jednokratne plastične ambalaže bit će zabranjene. To su, među ostalim, ambalaže za neobrađeno svježe voće i povrće, ambalaže za namirnice i pića koja se konzumiraju u kafićima i restoranima, pojedinačna pakiranja (npr. začini, umaci, vrhnje za kavu, šećer), putna pakiranja za toaletne proizvode i vrlo lagane plastične vrećice (manje od 15 mikrona).
 • Kako bi se spriječili štetni učinci na zdravlje, uredba sadržava zabranu upotrebe takozvanih „vječnih kemikalija” (perfluorirane i polifluorirane alkilne tvari ili PFAS-ovi) iznad određenih granica u ambalaži koja dolazi u dodir s hranom.

Poticanje potrošača na ponovnu upotrebu i punjenje

 • Predviđeni su posebni ciljevi za 2030. u pogledu ponovne upotrebe ambalaže za alkoholna i bezalkoholna pića (osim npr. za mlijeko, vino, aromatizirano vino, jaka alkoholna pića) te transportne, prodajne i skupne ambalaže. Pod određenim uvjetima države članice mogu odobriti petogodišnje izuzeće od tih zahtjeva.
 • Krajnji distributeri pića i hrane „za van” morat će potrošačima omogućiti da donesu vlastitu posudu. 
 • Također će morati nastojati da do 2030. ponude 10 % proizvoda u ponovno upotrebljivoj ambalaži.

Ambalaža koja se može reciklirati, bolje prikupljanje i recikliranje otpada

 • Prema novim pravilima, sva ambalaža (osim od laganog drva, pluta, tekstila, gume, keramike, porculana i voska) morat će se moći reciklirati uz ispunjavanje strogih kriterija.
 • Mjerama su također obuhvaćeni minimalni udjeli recikliranog sadržaja za plastičnu ambalažu i minimalni ciljevi recikliranja prema težini ambalažnog otpada.
 • Do 2029. godine 90 % jednokratnih plastičnih i metalnih spremnika za pića (do 3 litre) morat će se prikupljati odvojeno (putem sustava povratne naknade ili drugih rješenja koja osiguravaju postizanje ciljeva prikupljanja).

Dodatne informacije

Industrija ambalaže je 2018. ostvarila promet od 355 milijardi EUR u Europskoj uniji. Ambalaža postaje sve veći izvor otpada i ukupno se u EU-u povećala sa 66 milijuna tona 2009. na 84 milijuna tona 2021. U prosjeku, svaka osoba u Europi proizvela je 188,7 kilograma ambalažnog otpada tijekom 2021. Ako se ne uvedu dodatne mjere, očekuje se da će ta brojka porasti na 209 kilograma do 2030.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.