hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Europske banke povlače se iz financiranja nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj!

UniCredit grupa i Deutche Banka obavijestile su koaliciju okolišnih i monitoring organizacija da se povlače iz financiranja dviju nuklearnih elektrana pored Bugarskog grada Belene.

Berlin/Prag/Beč/Sofija/Milano - 20.10.2006.

UniCredit grupa i Deutche Banka obavijestile su koaliciju okolišnih i monitoring organizacija da se povlače iz financiranja dviju nuklearnih elektrana pored Bugarskog grada Belene. Zbog te odluke oba natjecateljska konzorcija za gradnju nuklearke Belene izgubile su veliki dio financijske podrške.

Prošlog tjedna, na petak 13-ti, građani iz udruga za zaštitu okoliša u 23 zemlje protestirali su ispred lokalnih ogranaka banaka protiv interesa UniCredit Grupe za projekt Belene.

Zelena akcija dala je svoju punu potporu koaliciji udruga za zaštitu okoliša i monitoring organizacijama koje su organizirale prosvjede.  Naime, Zagrebačka banka i Splitska HVB banka dio su UniCredit Grupe. Dobra vijest je da naš novac neće biti korišten za gradnju ne tako daleke nuklearke u Bugarskoj. Ovaj primjer osvještenja banaka daje nam nadu da slični nuklearni projekti neće zaživjeti u Hrvatskoj.

Jan Haverkamp iz Greenpeacea je zaključio: “UniCredit i Deutche bank nedavno su pokazale zanimanje za ostale klimave nuklearne projekte u Srednoj Europi, kao što su Mochovice u Slovačkoj i Cernavoda u Rumunjskoj. Iskreno se nadamo da povlačenje iz projekta Belene također znači da će se potpuno okrenuti prema stvarnim rješenjima kao što je razvoj energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u regiji."

Za više informacija:
BeleNE! National Coalition

Slike sa akcija
Greenpeace - Austria
Greenpeace - Germany
Greenpeace - Italy
Greenpeace - Slovakia
3. urgewald
CEE Bankwatch network
Campagna per la riforma della banca Mondiale
GLOBAL 2000

Dokumenti

Priopćenje - izvješće za medije na hrvatskom

PDF 114 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.