hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Avangardne i bezvremenske kolekcije na prvoj održivoj modnoj reviji u Hrvatskoj

Cover web  4

Zelena akcija uspješno je organizirala prvu održivu modnu reviju u Hrvatskoj naziva “Razodjeni brzu modu”!

Revija je održana u sklopu “Dana održive mode” 7. prosinca u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu u suradnji sa Školom za modu i dizajn, socijalnom zadrugom Humana Nova, kreativnim kolektivom ArtiZanat i zagrebačkim dućanom Mango Sticky Rice Vintage, a uz potporu Goethe Instituta i Austrijskog kulturnog foruma.

Kao što su organizatorice i obećale u najavi, ovaj događaj bio je i više od same modne revije. “Stvorile smo prostor za upoznavanje, povezivanje, učenje i inspiraciju različitih zajednica: umjetnica_ka, kreatora_ica, stilistica, aktivistkinja koje povezuje ljubav prema stilu i kreacijama te strast prema očuvanju planeta i izgradnji pravednijeg društva”, istaknule su organizatorice.

Na pisti se izmijenilo nekoliko održivih modnih kolekcija, a nakon sjajnih nastupa modela, od kojih je nekolicina bila debitantska, voditeljice su razgovarale s predstavnicama naših suradnika kako bi publika dobila priliku čuti neke zanimljivosti vezane uz samu kolekciju ili njezine kreatore_ice.

Modni tehničari_ke i dizajneri_ce iz Škole za modu i dizajn predstavili su zero waste kolekciju koja je posebna i po tome što se može posuditi za posebne prigode, a s učenicama Brunom Munjaković, Lidijom Turkalj i profesoricom Ankicom Flegar razgovarali smo o tome što znači zero waste kolekcija, koliko o tome učenici i učenice uče u školi i koliki je interes za teme održivosti.

Nakon škole je sa svojom capsule kolekcijom nastupila Humana Nova, socijalna zadruga iz Čakovca, već dobro poznata diljem Hrvatske po svojem društvenom poduzetništvu, uključivim i održivim praksama.

Nakon što se publici predstavila jedna jedna takva kolekcija, s Mirelom Pintarić i Majom Virgej Novak razgovarale smo o tome što je ustvari capsule kolekcija i zašto je to održiva modna praksa. Istaknula je kako je važan dio rada Humane Nove redizajn, koji sasvim jasno pokazuje što je sve moguće u proizvodnji odjeće i koja je alternativa ishitrenoj kupnji odjeće na akciji, nepromišljenom bacanju i neodvajanju tekstila. 

ArtiZanat je, očekivano od ovako eklektičnog kolektiva, imao osebujnu kolekciju koja je išla u svim smjerovima - kako stilskim, tako i materijalima i tehničkim, kao i načinima izrade. Sve različitosti savršeno su se uklopile u jedan posve artistički nastup u kojem je publika imala priliku vidjeti kombinaciju odjevnih predmeta, modnih dodataka, i predmeta poput kožnih maski ili chokera.

S Martom Raljević, predstavnicom ArtiZanata,  kasnije smo razgovarale o važnosti rukotvorstva i kreativnosti u zajednici, posebice u kontekstu održivosti i borbe protiv kapitalizma.

Dućan Mango Sticky Rice Vintage pripremio je avangardni spektakl kombinacija jugoslavenske mode iz različitih vremenskih perioda uklopivši ih u iznimno moćne i efektne kombinacije te su nam pokazali povijest kvalitetne mode u njenom bezvremenskom sjaju. Kasnije smo sa Šeilom Mustafić razgovarale o priči iza imena dućana i važnosti vintage-a u održivim modnim praksama.

Sve revije bile su popraćene pozadinskim video projekcijama GROB production, stoga veliko hvala Lani Lehpamer, Ivoru Tamarutu i Ivčo Ružić koji su nam svojim eksperimentalnim video uratcima osigurali umjetničku kvalitetu svjetskih modnih pista. 

U okviru razgovora s umjetnicom i modnom dizajnericom Karolin Braegger koju je moderirala Lea Vene, dotaknule smo se različitih kulturno-političkih praksi aproprijacije kojom se različiti prepoznatljivi znakovi i logotipi koji označavaju luksuz, status, moć isprepliću s trivijalnim, banalnim i svakodnevnim modnim simbolima. Njeni radovi kritički propituju komercijalni modni sistem te nude uvid u umjetničko i dizajnersko stvaranje subverzivnih odjevnih predmeta.

Reviju su u pauzama praćene popratnim sadržajem poput omiljenog nam swap party-a, izložbi tekstilnih instalacija Karolin Braegger i Ivane Stećuk, izložbi postera #StopFastFashion, dio kampanje Friends of the Earth Francuske, štandova izlagača s revije, isprobavanje video-igrice Daily Thread o problemima tekstilnih radnica uoči prvog generalnog štrajka, prikladne glazbe i najiščekvanijeg momenta večeri - natjecanja u izboru najbolje swap kombinacije.

Nagrada za pobjednika_cu bila je poklon bon od Mango Sticky Ricea, poklon paket od Artizanata, poklon paket od Humane Nove, ručno šivana torba i torbice umirovljenog muzealca koji želi ostati anoniman te dvije knjige o borcima i borkinjama za klimatsku pravdu, uz bocu vina.

Ovim događajem smo se nastojale na sve dostupne načine suprotstaviti  potrošačkom društvu i graditi alternativu. 

Završili smo plesno uz DJ-icu Tahikardiju koja nam je ubrzala rad srca i dala nam snage za pospremanje prostora te smo otišle sretne i ispunjene još jednim odličnim događanjem i puno novih poznanstava.

Sve fotografije možete naći na poveznici.

"Dani održive mode" organizirani su uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj "Dana održive mode" u isključivoj je odgovornosti Zelene akcije i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba."

 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.