hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

20 godina od Černobila

Nuclear nothanks 104x103

Milijun potpisa protiv nuklearne energije 20 godina od Černobila - koliko još do idućeg?

Povodom 20. godišnjice černobilske katastrofe pozivamo građan-ke na potpisivanje europske peticije "Milijun potpisa protiv nuklearne energije", a od hrvatske Vlade zahtijevamo aktivno zalaganje protiv gradnje novih nuklearnih elektrana ili nesigurnog produljenja rada postojećih nuklearnih elektrana u blizini Hrvatske (NE Krško i NE Paks u Mađarskoj).

Budući je po svim (nama poznatim) istraživanjima, velika većina građana-ki Hrvatske protiv gradnje novih nuklearnih elektrana, Zelena akcija, nevladina  udruga za zaštitu okoliša, zahtijeva od Vlade Republike Hrvatske, da:

  • Se aktivno založi protiv gradnje novih nuklearnih reaktora, kako u Hrvatskoj, tako i u nama susjednim zemljama (posebno mogućeg drugog reaktora u sklopu NE Krško),
  • Uvjetuje produljenje rada postojećih nuklearnih elektrana u blizini Hrvatske sklapanjem ugovora s nekim od međunarodnih osiguravajućih društava o isplati svih direktnih i indirektnih šteta, te troškova sanacije izazvanih eventualnim havarijama Naime, postojeće obaveze isplate odšteta su manjkave i vrlo je vjerovatno da bi se veči dio naknada i troškova sanacije podmirio iz proračunskih sredstava, dakle sami građani bi sebi podmirivali nastale troškove.
  • Aktivno učestvuje i osigura mogućnost učešća javnosti u proceduri rasprava o produljenju rada NE Krško i NE Paks u Mađarskoj, a na osnovi međunarodne Konvencije Espoo. U toku je rasprava o studiji utjecaja na okoliš za 20-godišnje produljenje rada četiri reaktora sovjetske proizvodnje u Mađarskoj. Za razliku od Austrije, Hrvatska Vlada do sada, po nama dostupnim informacijama, nije tražila učešće u raspravi o mogućim prekograničnim utjecajima na okoliš i zdravlje, iako su ovi reaktori na manje od 100 km uzvodno Dunavom od naše granice.

Uslijed pojačanog lobiranja nuklearne industrije koja širom Europe koristi dramatični problem klimatskih promjena kako bi osigurali subvencije za nove reaktore, preko 150 udruga pozvalo je europsku javnost da ponovo kažu NE nuklearnoj energiji, prikupljajući peticiju od milijun potpisa. Do sada je prikupljeno preko 300 000 potpisa, a na 20-godišnjicu černobilske katastrofe, ovoj kampanji pridružuje se i Zelena akcija.

Prvi potpisnik peticije koju prikupljamo u Hrvatskoj je prof. dr. Ivan Supek, ugledni znanstvenik koji se aktivno zalaže protiv nuklearne opasnosti od ranih 50.-tih prošlog stoljeća, inače i počasni član Vijeća Zelene akcije.

Očekuje se kako će se peticija prije kraja godine predati odgovornim institucijama Europske unije sa zahtijevima za zaustavljanjem gradnje novih i postepeni prestanak rada postojećih nuklearnih elektrana u EU, preusmjeravanjem razvojnih sredstava u programe učinkovitog korištenja energije i iskorištavanja obnovljivih izvora energije

Peticiju se može potpisati u uredu Zelene akcije, gdje je postavljena i prigodna izložba, i elektronski na www.zelena-akcija.hr, a ostale obavijesti o kampanji mogu se naći na www.million-against-nuclear.net.

Sve što ste željeli znati o nuklearnoj energiji, a niste imali koga pitati ...

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.